Перейти до змісту Перейдіть на ліву бічну панель Перейдіть на праву бічну панель Перейти до нижнього колонтитула

ПАМ’ЯТКА НАСЕЛЕННЮ ЩОДО ДІЙ У НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ ГРИБИ.

ПАМ’ЯТКА

НАСЕЛЕННЮ ЩОДО ДІЙ У НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ

 

ГРИБИ.

 

ГРИБИ – це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Прикро, що багато людей висновки роблять лише на основі свого гіркого досвіду.

 

ОСНОВНІ ПРИЧИНИ ОТРУЄНЬ:

 

– вживання отруйних грибів;

– неправильне приготування умовно їстівних грибів;

– вживання старих, або зіпсованих їстівних грибів;

– вживання грибів, що мають двійники або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).

 

СИМПТОМИ ОТРУЄННЯ:

 

– нудота;

– блювання;

– біль у животі;

– посилене потовиділення;

– знижується артеріальний тиск;

– судоми;

– мимовільне сечовиділення;

– проноси;

– розвиваються симптоми серцево-судинної недостатності.

 

УВАГА !!!

НІ В ЯКОМУ РАЗІ НЕ ДОВІРЯЙТЕ

ТАКИМ ПОМИЛКОВИМ ТЛУМАЧЕННЯМ:

 

– “Усі їстівні гриби мають приємний смак”.

– “Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні – приємний “.

– “Усі гриби в молодому віці їстівні”.

– “Личинки комах, хробаки й равлики не чіпають отруйних грибів “.

– “Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби “.

– “Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні”.

– “Отрута з грибів видаляється після кип’ятіння протягом кількох годин “.

– “Сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах “.

 

ПЕРША ДОПОМОГА ПРИ ОТРУЄННІ

 

– Викличте швидку медичну допомогу.

– Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6

склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5  пігулок), коли промивні води стануть чистими.

– Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.

– З”ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.

 

ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:

 

Вживати будь-які ліки та їжу, а надто алкогольні напої, молоко, – це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику. Займатися будь-якими іншими видами самолікування.

 

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ:

 

Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Врятування життя потерпілого залежить від своєчасного надання йому допомоги. Краще недорахувати кількох грибів у кошику, німе поставити під загрозу здоров’я, а інколи й життя своєї родини та своє власне життя

0 коментарів

Поки що немає коментарів

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.