ПАМ’ЯТКА НАСЕЛЕННЮ ЩОДО ДІЙ У НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ ГРИБИ.
ПАМ’ЯТКА
НАСЕЛЕННЮ ЩОДО ДІЙ У НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ
ГРИБИ.
ГРИБИ – це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Прикро, що багато людей висновки роблять лише на основі свого гіркого досвіду.
ОСНОВНІ ПРИЧИНИ ОТРУЄНЬ:
– вживання отруйних грибів;
– неправильне приготування умовно їстівних грибів;
– вживання старих, або зіпсованих їстівних грибів;
– вживання грибів, що мають двійники або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).
СИМПТОМИ ОТРУЄННЯ:
– нудота;
– блювання;
– біль у животі;
– посилене потовиділення;
– знижується артеріальний тиск;
– судоми;
– мимовільне сечовиділення;
– проноси;
– розвиваються симптоми серцево-судинної недостатності.
УВАГА !!!
НІ В ЯКОМУ РАЗІ НЕ ДОВІРЯЙТЕ
ТАКИМ ПОМИЛКОВИМ ТЛУМАЧЕННЯМ:
– “Усі їстівні гриби мають приємний смак”.
– “Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні – приємний “.
– “Усі гриби в молодому віці їстівні”.
– “Личинки комах, хробаки й равлики не чіпають отруйних грибів “.
– “Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби “.
– “Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні”.
– “Отрута з грибів видаляється після кип’ятіння протягом кількох годин “.
– “Сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах “.
ПЕРША ДОПОМОГА ПРИ ОТРУЄННІ
– Викличте швидку медичну допомогу.
– Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6
склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими.
– Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.
– З”ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.
ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:
Вживати будь-які ліки та їжу, а надто алкогольні напої, молоко, – це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику. Займатися будь-якими іншими видами самолікування.
ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ:
Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Врятування життя потерпілого залежить від своєчасного надання йому допомоги. Краще недорахувати кількох грибів у кошику, німе поставити під загрозу здоров’я, а інколи й життя своєї родини та своє власне життя
0 Comments