Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Профілактика гострих кишкових інфекцій, харчових отруєнь в умовах виникнення надзвичайних ситуацій під час повені та паводків, проходження льодоходу.

Профілактика гострих кишкових інфекцій, харчових отруєнь в умовах виникнення надзвичайних ситуацій під час повені та паводків, проходження льодоходу.

В умовах пропуску льодоходу,виникнення повені, паводків можливі підтоплення житлових помешкань, сільськогосподарських угідь, гноєсховищ, сміттєзвалищ, очисних споруд та інших потенційно небезпечних або епідемічно значимих об’єктів (джерела водопостачання, колодязі, місця відпочинку тощо). У зв’язку з цим зростає ризик виникнення інфекційних захворювань, харчових отруєнь, можливі групові випадки та спалахи гострих кишкових інфекцій.

Щоб вберегтися від небезпечних наслідків рекомендуємо дотримуватись наступних правил:
-Не використовуйте для питних потреб воду з відкритих водойм, а також підтоплених або невідомих криниць, каптажів, інших джерел, які можуть бути забруднені хвороботворними мікроорганізмами, зокрема збудниками туберкульозу, лептоспірозу, черевного тифу, сибірки, вірусних гепатитів,
яйцями та личинками гельмінтів, цистами лямблій, дизентерійних амеб та іншого.
– Обов’язково кип’ятіть питну воду, особливо з джерел водопостачання, які були підтоплені.
-Не слід вживати продукти, консервацію, які були підтоплені водою під час повені, забруднені, з пошкодженою упаковкою тощо.
-Для харчування використовуйте тільки продукти гарантованої якості.
-Обов’язково дотримуйтесь технології обробки та температурних режимів приготування страв. Ретельно промийте продукти питною водою, а при споживанні дітьми – обдайте окропом.

У випадку підтоплення ,забруднення джерел водопостачання, звертайтеся до органів місцевого самоврядування щодо забезпечення питною водою з альтернативних джерел .
Після сходу води з ґрунту необхідно:

– провести рекультивацію земель (очистити поверхню ґрунту від сторонніх предметів (гілля, сміття тощо), перекопати городи і присадибні ділянки на глибину 20-25 см;
– індивідуальні вигреби та вбиральні (туалети) у разі переповнення водою спорожнити за допомогою асенізаційної машини та продезінфікувати хлорним вапном або іншим дезінфекційним засобом призначеним для цього;
– колодязі звільнити від нанесеного бруду, очистити, спорожнити та продезінфікувати в них воду за допомогою хлоровмісних препаратів;
– провести дератизацію в місцях можливого скупчення гризунів;
– підвали, жилі приміщення розчистити, просушити та обробити дезінфекційними та протигрибковими засобами;
-домашній посуд продезінфікувати;
-подвір’я очистити від нанесеного бруду.

Дезінфекцію колодязя проводять при встановленні бактеріального забруднення води, при виникненні надзвичайних ситуацій (повеней, затопленні територій, в результаті відтаювання снігів, сильних злив), а також

з профілактичною метою: очищення та ремонт колодязя, при погіршенні якості води. У разі появи ознак інфекційних захворювань (підвищення температури тіла, лихоманка, запаморочення, головний біль, болі у животі, нудота, пронос, нежить, кашель, пожовтіння шкіри, слизових оболонок очей, висипи на тілі, поява гнійників) терміново звертайтесь за медичною допомогою, не займайтесь самолікуванням. Пам’ ятайте, що зберегти здоров’я Вам допоможуть прості але дієві гігієнічні заходи!

Косівсько – Верховинський міжрайонний відділ ДУ “ІФОЦКТПХ МОЗ”

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *