Перейти до змісту Перейдіть на ліву бічну панель Перейдіть на праву бічну панель Перейти до нижнього колонтитула

29 січня День пам’яті героїв Крут

29 січня День пам’яті героїв Крут

29 січня 2022 року – цього дня 1918 року під час Першої російсько-української війни відбувається Бій під Крутами (залізнична станція), в якому взяли участь київські студенти і гімназисти та загін юнкерів. В Україні 29 січня вшановують пам’ять героїв Крут.

У бою під залізничною станцією Крути взяли участь студенти і гімназисти, які намагалися відчайдушно стримати більшовицький наступ. Внаслідок їхніх дій більшовицькі загони на кілька днів втратили боєздатність, завдяки чому українська делегація отримала час для укладання Берестейського договору.

Залізнична станція Крути була стратегічно важливою станцією, яка вела від Чернігівщини до Києва. Її захищали студенти і гімназисти першої в Україні юнацької військової школи ім. Богдана Хмельницького. До них спрямували Студентський курінь і так званий курінь “Смерті”, які повинні були допомогти юнакам стримати більшовиків. Найменшому з бійців на той момент було всього 16 років.

Вранці 29 січня на українські позиції напала 4-тисячна армія червоноармійців. Цілий день продовжувався запеклий бій, а під вечір українські сили почали відступати в бік Києва і знищували за собою колії.

В темряві заблукало 27 юнаків (вони були учнями гімназій та студентами). Їх взяли в полон більшовики, а потім убили. Тіла героїв поховали біля Аскольдової могили (Київ).

У пам’яті народу жертва українських хлопців живе дотепер.

0 коментарів

Поки що немає коментарів

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *