Перейти до змісту Перейдіть на ліву бічну панель Перейдіть на праву бічну панель Перейти до нижнього колонтитула

СЬОГОДНІ, 01 ГРУДНЯ, ВИПОВНЮЄТЬСЯ 30 РОКІВ ІЗ ДНЯ ПРОВЕДЕННЯ ВСЕУКРАЇНСЬКОГО РЕФЕРЕНДУМУ

СЬОГОДНІ, 01 ГРУДНЯ, ВИПОВНЮЄТЬСЯ 30 РОКІВ ІЗ ДНЯ ПРОВЕДЕННЯ ВСЕУКРАЇНСЬКОГО РЕФЕРЕНДУМУ

24 серпня 1991 року Верховною Радою України був прийнятий Акт про незалежність України, водночас із котрим набула чинності Постанова про проголошення незалежності, де обумовлювалося проведення референдуму 01 грудня 1991 року на підтвердження зазначеного акта.

У той день, рівно 30 років тому, у Всеукраїнському референдумі взяли участь 84 відсотки громадян, із яких підтримали державну незалежність України 93 відсотки учасників.

Одразу ж Україну почали визнавати іноземні держави. Першою (2 грудня 1991 року) незалежність України визнала Польща, того ж дня прем’єр-міністр Канади заявив, що його країна визнає Україну як незалежну державу. Наступного дня було підписано протокол про встановлення міжнародних відносин між Україною та Угорською Республікою і розпочало роботу перше в Україні посольство. Вже 4 грудня Україну визнали Литва та Латвія. Загалом протягом першого місяця після референдуму Україну визнало 57 держав світу, за перший рік незалежності – 130 держав.

Всеукраїнський референдум відіграв доленосну роль у становленні України як незалежної держави. Для українського народу він був не лише випробуванням на політичну зрілість, а й школою народовладдя, адже вперше в історії України її майбутнє залежало насамперед від волевиявлення громадян.

Пресслужба Кутської селищної ради

0 коментарів

Поки що немає коментарів

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *