Перейти до змісту Перейдіть на ліву бічну панель Перейдіть на праву бічну панель Перейти до нижнього колонтитула

79-ті роковини геноциду кримськотатарського народу

79-ті роковини геноциду кримськотатарського народу

Починаючи з 1994 року, щороку, 18 травня, ми з болем у серці згадуємо сумну дату – День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу. Цього дня 1944 радянська влада розпочала операцію з депортації кримських татар, закинувши їм масове дезертирство та співпрацю з ворогом. З півострова було виселено понад 200 тисяч осіб. За даними Українського інституту національної пам’яті за перші роки після переселення від голоду, виснаження і хвороб померли, за різними оцінками, понад 46% всіх депортованих. Серед померлих за перший рік майже половина – діти до 16 років.

З 2015 року українська держава визнає депортацію 1944 року геноцидом кримськотатарського народу. Це був свідомий акт геноциду проти кримськотатарського народу. Російські комуністи намагалася стерти будь-які згадки про цілий народ з історії.

Сьогодні кримськотатарський народ знову не може почуватися вдома на своїй рідній землі. 3 початком російської окупації Кримського півострова у 2014 році тисячі кримських татар змушені знову покинути рідні домівки. Біль кримськотатарського народу – наш спільний біль. Ми ніколи не забудемо і не пробачимо злочини радянського тоталітарного режиму.

Пам’ятаємо жертв трагедії та віддаємо шану всім, хто постраждав від дій тоталітарної влади. Тому, згадуючи сумну дату депортації і українці, і кримські татари мають пам’ятати, що лише спільними зусиллями ми зможемо зупинити теперішню російську війну.

Слава нескореному кримськотатарському народу! Слава Україні!

Кутський селищний голова Дмитро ПАВЛЮК

0 коментарів

Поки що немає коментарів

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *