Перейти до змісту Перейдіть на ліву бічну панель Перейдіть на праву бічну панель Перейти до нижнього колонтитула

Куріння вбиває!!!

Куріння вбиває!!!
Починаючи з 1988 року, 31 травня в Україні щорічно відзначається Всесвітній день без тютюну. Метою цього дня є активні дії по сприянню у зниженні поширення шкідливої тютюнової залежності. Це включає в себе боротьбу проти тютюнопаління в усіх прошарках суспільства. Широке інформування суспільства про шкідливий і згубний вплив тютюну на здоров’я курця і оточуючих його людей здатне позитивно вплинути на самосвідомість безлічі курців.Закон щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну №1978 був прийнятий у 2021 році й поступово його норми набирають чинності.Серед основних нововведень, які впроваджуються Законом № 1978 від 11 липня 2022року:-заборона куріння пристроїв для нагрівання у всіх громадських місцях, як це є з сигаретами (зокрема школи, лікарні, заклади харчування, робочі місця) – бездимне середовище в Україні буде збережено;-медичні попередження на упаковках сигарет матимуть картинку з обох сторін та збільшаться до 65% – діти та молодь будуть краще розуміти наслідки куріння;-ліквідовується реклама, стимулювання продажу та спонсорство електронних пристроїв для куріння – така норма успішно працює з тютюновими виробами;- забороняється продаж тютюнових виробів для електричного нагрівання неповнолітнім.
ВООЗ наголошує, що тютюн руйнує наше довкілля, завдаючи ще більше шкоди здоров’ю людей.- вирощування тютюну виснажує ґрунт. А токсичні пестициди та хімічні добрива, які при цьому використовують, забруднюють ґрунтові води та річки. Окрім того, щороку у світі вирубується близько 200 га лісу для висівання тютюну на цій землі. – при виробництві сигарет витрачається величезна кількість енергії, води та інших ресурсів. А під час виробництва та транспортування тютюнової продукції утворюється багато відходів.
– тютюнові відходи містять понад 7000 токсичних хімічних речовин, у тому числі, канцерогени. Разом з тютюновим димом в навколишнє середовище викидаються тисячі тонн токсичних речовин і парникових газів. Тютюновий дим залишається стійким джерелом токсикантів довгий час після погашення сигарети. Недопалки є найпоширенішим видом сміття у світі. Так, в Україні у 2021 році було реалізовано 34 млрд сигарет та 7 млрд тютюнових виробів для нагрівання – тільки за рік в навколишнє середовище України потрапили понад 41 млрд недопалків. Крім цього, у частині недопалків тютюнових виробів для нагрівання міститься фольга та пластик.
Куріння тютюну є однією з найсерйозніших проблем сучасної охорони здоров’я й основною причиною передчасної смерті, якої можна уникнути.У людському організмі немає жодного органа, на який згубно б не вплинуло паління. Так, 98 % раку гортані – у курців, рак легенів у більше, ніж 90 % випадків спричинює паління. 15-20 % інших онкологічних захворювань також виникають через паління.Особливо небезпечне куріння для вагітних жінок. При активному чи пасивному курінні шкідливі речовини тютюнового диму проникають через плаценту в кров плоду, отруюючи його і порушуючи нормальний розвиток. Звідси – передчасні пологи, викидні, народження мертвих дітей, різні аномалії розвитку. Куріння матері – причина гальмування фізичного і розумового розвитку новонародженої дитини.Чи знаєте ви, що?…- Куріння цигарок – це єдина причина смерті, якій можна запобігти в нашому суспільстві.- Кожна цигарка містить 10 концерогенних речовин, що спричиняють рак легенів.- Легені людини, яка випалює пачку цигарок на день у продовж року, наповнюються літром смоли.- Кожна випалена цигарка скорочує життя курців на вісім хвилин.- Куріння може бути як фізичним (потребує організм ), так і психологічним (звичка , від якої важко відмовитися ) наркотиком.- 90% курців визнають те, що вони хотіли б покинути курити.- Фізичні вправи не сприяють ліквідації негативних наслідків куріння.
Куріння справедливо називають епідемією людства, яка не припиняється. До середини минулого століття тютюн вживали переважно чоловіки. У наступні десятиліття до цього захоплення чоловіків почали приєднуватися жінки, молоді люди, підлітки і навіть діти.Дослідження в багатьох країнах засвідчили, що куріння значно помолодшало і темп росту вживання тютюну дівчатами відбувається швидше, ніж в юнаків. Підчас опитування тільки 7% курців вказали на те, що вони можуть обійтися без цигарки. Для решти цигарка – насущна проблема, і якщо позбавити їх цього задоволення, то у них змінюється навіть психіка: вони стають агресивними, роздратованими, нервовими.Головним діючим складником тютюну є нікотин. Цей алкалоїд уперше в чистому вигляді виділили німецькі вчені 1828 року. хімічному чистому вигляді нікотин виглядає як прозора, масляна речовина з пекучим присмаком. Саме такий смак відчуває курець, коли докурює недопалок де осідає нікотин. У фільтрі цигарки нагромаджується така кількість нікотину, якої досить, щоб убити мишу.Продукти куріння, і в першу чергу нікотин, вражаючи нервову, серцево-судинну системи, порушуючи роботу органів дихання, травлення, залоз внутрішньої секреції, призводять до розвитку різних захворювань, в числі яких тяжкі бронхіти, емфізема, туберкульоз, рак легенів, атеросклероз, гіпертонія, ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарду, рак шлунка, сечового міхура, шийки матки та ін.Відомий випадок (США), коли один молодий чоловік на конкурсі випалив 60 цигарок, а після того замість нагороди він помер, а інші учасники конкурсу були доставлені в лікарню в тяжкому стані.З’явився новий термін – „ хвороби курців ”. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, щорічно на планеті гине 2,5 млн. осіб.
Людина, яка довгий час знаходилася у прокуреному приміщені, скаржиться на головний біль, часте серцебиття, погіршення загального стану.В усіх країнах світу вживають заходів для боротьби з курінням. У США заборонено курити в автомобілях. Дослідження свідчать про те, що у прокуреній машині швидкість реакції водія знижується, навіть у тому випадку, коли палить не він сам, а пасажир. Курці потрапляють в аварію в 2.5 рази частіше, ніж не курці.
Період війни є складним періодом, коли навіть думати про припинення куріння не вистачає сил. Проте одним із найефективніших способів відмови від куріння є вольове запобігання першому вживанню сигарет і визначення чіткої дати припинення.
Не дай тютюновому ворогу вбити Тебе та наше довкілля!

0 коментарів

Поки що немає коментарів

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *