Перейти до змісту Перейдіть на ліву бічну панель Перейдіть на праву бічну панель Перейти до нижнього колонтитула

Останні зміни у політиці та законодавстві

15 квітня Президент України підписав Закон УкраїниNo 1368-ІХ«Про внесення змін до Закону України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус», який парламент прийняв 30 березня 2021 року. Цей Закон містить визначення «е-паспорта»та«е-паспорта для виїзду за кордон»та прирівнює їх до фізичних аналогів.

Це дасть змогу використовувати вказані цифрові документи під час подорожей залізницею або літаком у межах України; під час медичного обслуговування чи банківських операцій; для отримання адміністративних, готельних, телекомунікаційних, бібліотечних послуг та пошти; під час придбання товарів у магазині й для підтвердження особи на запит поліції та правоохоронних органів.Е-паспорти доступні лише тим громадянам України, які мають ID-картку або біометричний закордонний паспорт. Цей Закон набирає чинності з 23 серпня.11 квітнянабув чинності Закон УкраїниNo 1135-IX«Про всеукраїнський референдум», який визначає правові засади здійснення народного волевиявлення через всеукраїнський референдум, його організацію та порядок проведення.У Законі України констатується, що всеукраїнський референдум є формою безпосередньої демократії в Україні, способом здійснення влади безпосередньо Українським народом. Згідноіз Законом, предметом всеукраїнського референдуму можуть бути питання про внесення змін до розділів І, ІІІ, XIII Конституції України; питання загальнодержавного значення; питання про зміну території України за умови збереження територіальної цілісності нашої держави, а також про втрату чинності тим чи іншим законом або окремими його положеннями.Не можуть бути предметом всеукраїнського референдуму питання, що суперечать положенням Конституції України, загальновизнаним принципам і нормам міжнародного права;питання щодо скасовування чи обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина; питання, спрямовані на ліквідацію незалежності України, порушення державного суверенітету та територіальної цілісності України, створення загрози національній безпеці. Не можуть виноситися на референдум і питання податків, бюджету, амністії, а також ті, що перебувають у віданні органів правопорядку, прокуратури чи суду.Закон передбачає, що рішення, ухвалене на всеукраїнському референдумі, може бути змінене виключно шляхом всеукраїнського референдуму не раніше, ніж через три роки з дня його ухвалення. Новий референдум з питань, що раніше не були підтримані на всеукраїнському референдумі, може бути проведено не раніше, як через один рік з дня оголошення результатів відповідного всеукраїнського референдуму.

14 квітня Постановою Кабінету Міністрів України No 361внесено зміни до постанови Уряду No 6від 14 січня 2015 року«Деякі питання надання освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам». Цією Постановою дозволено використовувати у 2021 році залишки освітньої субвенціїз державного бюджету місцевим бюджетам, що утворилися станом на 1 січня 2021 р. (крім коштів, що мають цільове призначення, виділених відповідно до рішень Кабінету Міністрів України у 2019 і 2020 роках), на закупівлю товарів, робіт і послуг, необхідних для забезпечення безпечного навчального процесу у закладах загальної середньої освіти. Ця Постанова набирає чинності з дня її опублікування і застосовується з 1 січня 2021 року.

Розпорядженням Кабінету Міністрів УкраїниNo 297-рвід 12 квітня затверджено перелік інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку, що планується реалізовувати за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку. Так, у 2021 році передбачається фінансування 288 проєктів, враховуючи погашення кредиторської заборгованості минулого року, на загальну суму 4339 933,915 тис. грн. Найбільша кількість проектів буде реалізована на території Тернопільської області -24, у Луганській та Черкаській областях -по 19. Найменша кількість -у Дніпропетровській та Полтавській областях по 6, Чернігівській області –5 та м. Києві -4. За обсягом фінансування найбільше буде спрямовано Донецькій області -561, 9 млн. грн., Дніпропетровській області та м. Києву, які отримують відповідно 272,2 млн. грн. та 256,1 млн. грн. Постановою УрядуNo 299від 5 квітня «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 18 березня 2015 р. No 196 «Деякі питання державного фонду регіонального розвитку» затверджено нову редакцію «Порядку підготовки, оцінки та відбору інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку, що можуть реалізовуватися за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку». Цей Порядок визначає механізм підготовки, оцінки та відбору інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку, що можуть відповідно до статті 24-1Бюджетного кодексу України реалізовуватися за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку.

2 квітня Національне агентство з питань запобігання корупції затвердило нові Методичнірекомендації щодо застосування окремих положень Закону України «Про запобігання корупції» стосовно уникненнята врегулювання конфлікту інтересів, дотримання обмежень щодо запобігання корупції. Наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України No 609від 23 березня «Про умови оплати праці робітників, зайнятих обслуговуванням органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та їх виконавчих органів, органів прокуратури, судів та інших органів» затверджені схеми посадових окладів робітників, зайнятих обслуговуванням органів місцевого самоврядування та їх виконавчих органів (додатки 4-6 до наказу). Зокрема, цим наказом визначено місячні оклади двірників, прибиральників службових приміщень, водіїв самохідних механізмів та автотранспортних засобів (легкових та вантажних автомобілів) тощо. Також цим наказом надано право керівнику в межах установленого фонду оплати праці та граничної чисельності працівників установлювати надбавки, доплати, надавати матеріальну допомогу, у тому числі на оздоровлення, у розмірі середньомісячного заробітку та визначати робітникам розмір премії залежно від їхнього вкладу в кінцеві результати роботи.

Зазначений наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування та застосовується із 01 січня 2021 року.Постановою Кабінету Міністрів України від 23 грудня 2020 р. No 1362внесено зміни до Постанови Уряду від 2 березня 2016 р. No 207 «Про затвердження Правил реєстрації місця проживаннята Порядку передачі органами реєстрації інформації до Єдиного державного демографічного реєстру». Вказані зміни набрали чинності з 1 квітня 2021року. Тепер інформація про реєстрацію/зняття з реєстрації місця проживання/перебування фізичних осібвід органів місцевого самоврядування повинна передаватися до відомчої інформаційної системи Державної міграційної служби в електронній формі з подальшою передачею інформації до Єдиного державного демографічного реєстру. Завдяки цьому стане можливою реєстрація та зняття з реєстрації місця проживання онлайн. Для роботи територіальні громади мають зареєструватися у публічному сервісі «Реєстр територіальних громад»на офіційному сайті ДМС України.Інструкція по приєднанню до системи «Реєстр територіальних громад» та відповіді на поширені запитання доступні за наступним посиланням:https://gromada.dmsu.gov.ua/help

0 коментарів

Поки що немає коментарів

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *