Перейти до змісту Перейдіть на ліву бічну панель Перейдіть на праву бічну панель Перейти до нижнього колонтитула

Термінове сигналізаційне повідомлення: в садах розпочався літ яблуневої та сливової плодожерок І-го покоління

31.05.2021 р. № 165

Головам територіальних громад Івано-Франківської області

З метою інформування громадськості та доведення до широкого читацького загалу (в т.ч. шляхом публікації на офіційних веб-сайтах територіальних громад та сторінках у соціальних мережах ),

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області (76019 м. Івано-Франківськ, вул. Берегова, 24, тел. 51-13-89, ifdergprod@vetif.gov.ua) подає наступну актуальну інформацію.

Термінове сигналізаційне повідомлення: в садах розпочався літ яблуневої та сливової плодожерок І-го покоління

С пеціалісти управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області повідомляють, що підвищення температури повітря, яке спостерігалось минулого тижня, сприяло льоту метеликів лускокрилих шкідників в плодових насадженнях та відкладанню ними яєць.

Метелики яблуневої плодожерки уловлювались в кількості 3-5 екз./ніч на феромонну пастку, сливової плодожерки – 4-6 екз./ніч (28.05.21 р. – Снятинський район).

За суми ефективних температур 2300 (понад 100С) відбувається відродження гусениць І покоління, що зазвичай буває приблизно через 17 днів після цвітіння пізніх сортів яблуні. Для боротьби з плодожеркою застосовують біологічний або хімічний методи.

Біологічний метод застосовується для зменшення пестицидного навантаження на довкілля та отримання екологічно чистої продукції. Використовують біопрепарати Гаубсин, с, 10 л/га, Мадекс Твін, КС, 0,1-л/га, Скарадо-М, ЗП, 3-5 кг/га.

В разі відлову феромонною пасткою 5 метеликів яблуневої плодожерки за 7 днів спостережень (на початку та під час масового відкладання шкідником яєць) – проводять обробки дозволеними інсектицидами (згідно «Переліку…»).

За сучасних умов як для промислових насаджень, так і для приватного сектору проти шкідливих комах рекомендовано новий клас інсектицидів із групи регуляторів росту комах. Препарати цієї групи порушують метаморфоз комах, кліщів, а саме: розлад ембріонального розвитку. Регулятори росту комах безпечні для корисної ентомофауни, що дає змогу збільшити щільність їх популяції і підвищити роль у регуляції чисельності шкідливих комах і кліщів. Серед таких інсектицидів «Люфокс» -1 л/га, «Матч» -1л/га, «Рімон» -0,6 л/га та інші.

Початок відродження гусениць прогнозується приблизно в кінці першої декади червня (залежно від погодних умов).

Обробки інсектицидами необхідно проводити в тиху безвітряну погоду у ранкові та вечірні години. Обов`язково попереджуйте про час і місце обробок голів сільських і селищних рад, ОТГ та пасічників.

При роботі із засобами захисту рослин слід дотримуватись загальноприйнятих державних санітарних правил ДСП 8.8.1 та правил особистої гігієни.

0 коментарів

Поки що немає коментарів

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *