Перейти до змісту Перейдіть на ліву бічну панель Перейдіть на праву бічну панель Перейти до нижнього колонтитула

Як працюватимемо та відпочиватимемо у грудні під час війни?

Як працюватимемо та відпочиватимемо у грудні під час війни?

Завдяки Різдву (за григоріанським календарем) 25 грудня українці мали б мати подовжені вихідні з 24 по 26 грудня. Але через війну працівники працюватимуть в понеділок 26 грудня 2022 р. з оплатою праці як у звичайний (несвятковий) робочий день.

Нагадуємо, що за старими правилами, згідно з частиною третьою статті 67 КЗпП у випадку, коли святковий або неробочий день співпадає з вихідним днем, то такий вихідний переноситься на наступний після святкового або неробочого. Таким чином, вихідний 25 грудня (неділя) мав би бути перенесений на понеділок 26 грудня. Тобто українці отримали б три вихідні поспіль – 24, 25 і 26 грудня.

Проте воєнний стан в Україні наразі продовжено до 19 лютого 2023 р. У період дії воєнного стану не застосовуються, зокрема, норми статей 71-73 КЗпП (святкові і неробочі дні). На практиці це означає, що офіційних святкових та неробочих днів в Україні немає. При цьому графік роботи та час відпочинку встановлює роботодавець.

Тому, чи дотримуватися старих правил і не працювати в понеділок, або, якщо є необхідність, вивести людей 26 грудня на роботу – кожен керівник підприємства чи фізособа-роботодавець вирішують наразі самостійно.

0 коментарів

Поки що немає коментарів

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *