Перейти до змісту Перейдіть на ліву бічну панель Перейдіть на праву бічну панель Перейти до нижнього колонтитула

З Днем народження, ЛЕВКО ДУТКІВСЬКИЙ!

З Днем народження, ЛЕВКО ДУТКІВСЬКИЙ!

Сьогодні відзначає ювілей Левко Дутківський – легендарний композитор, музикант-новатор, педагог, Народний артист України, уродженець селища Кути.

Народився Лев Тарасович Дутковський 9 квітня 1943 року в Кутах. У 1963 році закінчив Мукачівське музпедучилище за спеціальністю вчитель музики і співів. 1977-го закінчив Київський державний інститут культури ім. О. Корнійчука, (спеціалізація режисура масових видовищ).

На хвилі світової популярності “The Beatles” 1966 року у місті Вижниця Левко Дутківський створив біг-біт групу «Смерічка», яка, вперше використавши електроінструменти, стала одним із перших вокально-інструментальних ансамблів у колишньому СРСР. Коли до «Смерічки» приєднався молодий Володимир Івасюк і поділився з досвідченим вже Левком своїми піснями, музичний колектив одразу злетів до висот визнання і слави. Перемога на Всесоюзних телеконкурсах «Пісня-71» та «Пісня-72» із піснями «Червона Рута» й «Водограй» засвітили і зробили шалено популярними молодих музикантів на всесоюзному рівні. Десятки тисяч людей збиралися на концертах від Вижниці до Талліна, а “Червону руту” співали тоді й зараз по всьому світу. Незважаючи на таке визнання, комуністична радянська влада переважно ускладнювала життя учасників “Смерічки”, групу звинувачували в буржуазному націоналізмі, поширенні цінностей капіталістичного Заходу. Безсумнівно, комуністи вбили геніального Володимира Івасюка.

Для ансамблю Левко написав та аранжував свої перші пісні «Сніжинки падають» (1966), «Бажання» (1967), «У Карпатах ходить осінь» (1968), «Незрівнянний світ краси» (1969). Ці твори з елементами рок- і поп-музики та фольклору визначили творчий напрямок «Смерічки», що дало українській естрадній пісні 60 – 70-х років нову музичну хвилю. Своєрідний музичний стиль і манера виконання ансамблю полонили тоді і юного Володимира Івасюка, який приніс Дутківському свої перші твори.

Чарівна дружина Левка Дутківського Алла Борисівна Дутковська була художником-модельєром, створювала сценічні костюми для ансамблю свого чоловіка, Софії Ротару та інших виконавців. У 1971 році був знятий телемюзикл «Червона рута», який розповідає історію кохання між дівчиною з Карпат і шахтарем зі сходу, що познайомились у потязі “Донецьк – Верховина”. Головну роль шахтаря грає Василь Зінкевич, соліст “Смерічки”, а дівчину з Буковини – Софія Ротару. Фільм робить їх справжніми зірками. А пісні стають хітами, їх наспівує увесь тодішній Радянський Союз. Перед зйомками костюму для головної героїні не знайшлося. Левко Дутковський запропонував використати концертний костюм, який виготовила художник-модельєр Алла Дутковська як дипломну роботу. Він ідеально підійшов, наче і був шитий для Ротару.

У 2022 році журнал Vogue Україна визнав Аллу Дутковську «іконою стилю 1970-х». «Левко писав пісні, Алла їх одягала».

Батько Левка працював на посаді секретаря Старокутської сільської ради, а мама продавала знамените і незрівнянне Кутське морозиво, заради якого багато людей спеціально їхали в Кути. Дутківським написані відомі хіти “Якщо любиш – кохай”, “Зачаруй” та понад 100 інших музичних творів, які стали надбанням українського естрадного мистецтва. Завдяки Дутківському та керованому ним ансамблю «Смерічка», починався професійний злет і популярність солістів «Смерічки» Назарія Яремчука і Василя Зінкевича, композитора Володимира Івасюка, співаків та співачок: Софії Ротару, Людмили Артеменко, Іво Бобула, Павла Дворського й інших.

1996-го заснував і провів як режисер та сценарист Всеукраїнський фестиваль естрадної пісні імені Назарія Яремчука у Вижниці. Левко Дутківський постійно працює з обдарованою молоддю, є головою і членом журі престижних пісенних фестивалів. Очолює на громадських засадах обласний благодійний фонд імені Назарія Яремчука.

Левко Дутківський сьогодні проживає в Чернівцях і є Почесним жителем Вижниці та Чернівців, де на Театральній площі в його честь установлена зірка на Алеї слави. У Вижницькому Будинку культури знаходиться Кімната-музей ВІА “Смерічка” у Вижниці, де можна детальніше ознайомитися з творчістю Левка Дутківського.

З Днем народження, маестро! Вітаємо, шановний ювіляре!
Многая літ, здоров’я, натхнення і нових творчих здобутків!

0 коментарів

Поки що немає коментарів

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *