Перейти до змісту Перейдіть на ліву бічну панель Перейдіть на праву бічну панель Перейти до нижнього колонтитула

31 рік тому українці на референдумі підтримали проголошення незалежності

31 рік тому українці на референдумі підтримали проголошення незалежності

1 грудня 1991 року відбувся Всеукраїнський референдум, на якому народ України підтримав Акт проголошення незалежності України. Люди проголосували за утвердження нашої держави як суверенної та демократичної країни.

Наступного дня періодичні видання містили таке повідомлення: «Історичний вибір зроблено: більше 90 відсотків громадян, що взяли участь у Всеукраїнському референдумі, підтримали Акт незалежності України. Віднині Україна – Незалежна повноправна держава. На Всеукраїнському референдумі 1 грудня 1991 року народне волевиявлення підтвердило проголошену в серпні незалежність.

Для проведення голосування по всій Україні створили 34 093 дільниць. До списків громадян, які мали право голосувати, внесли 37 885 555 осіб. Виборчі дільниці відкрилися першого грудня о сьомій ранку. Вже через чотири години у голосуванні взяли участь більше половини тих, хто мав право голосу, а на його завершення ця цифра склала понад 84 відсотки.

Результати референдуму стали ключовими у питанні визнання України іншими державами. Наступного дня після його проведення першими державами, які визнали самостійність України, стали Польща та Канада, 4 грудня це зробила Угорщина. До кінця грудня такий список складався з 74 країн. В колекції Національного музею історії України зберігається бюлетень для голосування на Всеукраїнському референдумі 1 грудня 1991 року.

0 коментарів

Поки що немає коментарів

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *