Перейти до змісту Перейдіть на ліву бічну панель Перейдіть на праву бічну панель Перейти до нижнього колонтитула

Профілактика отруєнь свинцем

Профілактика отруєнь свинцем

З 23 до 29 жовтня в Україні відзначають Міжнародний тиждень   профілактики отруєнь свинцем, який має на меті ще раз нагадати людям про небезпечність цього хімічного елементу та привернути увагу влади у кожній країні до зменшення об’єму виробництва свинцю, його поширення і використання.

Свинець – токсичний метал, широке застосування якого призвело до значного забруднення навколишнього середовища і виникнення проблем зі здоров’ям людей у багатьох країнах. Відомо, що 30-45% із загальної кількості свинцю, що потрапляє в організм людини, надходить з їжею30%  з пилом, 10-20%  з питною водою і 5-20%  з повітрям.

На сьогодні основними джерелами забруднення навколишнього середовища  свинцем є вихлопні гази автомобілів (70%) та викиди промисловості (переробки акумуляторів, бронзування, виготовлення латуні, скла, фарб та інші). Основна частина свинцю, з повітрям осідає на землю та воду, а звідси потрапляє до харчових продуктів. Найбільше поглинають свинець листкові овочі. Також свинець, який є у складі водопровідних труб, може потрапити у воду, яку потім використовують для їжі. Свинцева глазур у складі керамічної емалі (глечики, чашки, тарілки) може спричинити потрапляння свинцю в організм і викликати отруєння.

Симптоми отруєння свинцем:
– металевий смак у роті;
– кволість;
– запаморочення;
– болі в животі «свинцева коліка».

Оскільки кожна доросла людина щодня споживає в середньому 1,5 кг їжі, то в її організм з їжею надходить близько 0, 3мг свинцю на день. За даними вчених, щоденне надходження у організм людини 600-700мкг (0,6-0,7мг) свинцю приводить до появи перших (доклінічних) симптомів хронічної інтоксикації, що носять неспецифічний характер: безсонняпідвищена активність, які пізніше змінюються значною втомлюваністю, навіть депресією.

Безпечної концентрації свинцю не існує.

Навіть такий низький вміст свинцю у крові, як 5 мкг/дл викликає в дітей зниження розумового розвитку. У дітей порушуються когнітивні здібності, тому що їхня нервова система в 4-5 разів більше поглинає токсичні речовини, ніж у дорослих. В організмі свинець накопичується у всіх органах у т. ч. у кістках та зубах. Під час вагітності свинець у крові жінки стає джерелом негативного впливу на плід. Неврологічні зміни незворотні.

З метою недопущення отруєння свинцем пропонуємо дотримуватися     наступних основних профілактичних заходів:

  1. Купуйте продукти харчування тільки у постачальників (продавців), що перевіряють свою продукцію на вміст хімічних речовин (особливо це стосується листових овочів, грибів, чаю і т.ін.). Не купляйте на стихійних ринках.
  2. Не збирайте фрукти, овочі, лікувальні трави, гриби біля автомагістралей, автозаправок, на території підприємств, військових баз (у т.ч. довгий час не працюючих).
  3. Не проводьте багато часу (особливо гуляючи з дітьми, займаючись спортом і т. ін.) біля автодоріг з високою щільністю руху (навіть якщо моніторингові дослідження не показують перевищення ГДК свинцю у повітрі, пам’ятайте, що даний метал має схильність накопичуватися у вашому організмі). Віддавайте перевагу парковим зонам, пляжам.
  4. Не відкривайте Ваші вікна, якщо вони виходять на автомагістраль з високою щільністю руху, у час пік. Краще придбайте кондиціонери з функцією очистки повітря. При можливості відгороджуйтесь від траси зеленими насадженнями (деревами, кущами).
  5. При роботі із речовинами з високим вмістом свинцю (наприклад, масляні фарби, свинцеві акумулятори і т.ін.) не забувайте користуватися відповідними засобами індивідуального захисту (респіратори, промислові фільтруючі протигази), дотримуватися правил особистої гігієни (не споживайте їжу в цеху, після роботи приймайте душ, змінюйте робочий одяг). Харчуйтеся повноцінно (продуктами, які містять пектинові речовини наприклад, яблука)
  6. Здійснюйте регулярне вологе прибирання.

Пам’ятайте профілактика завжди краще за лікування.

Якщо підозрюєте в себе або у рідних  інтоксикацію – зверніться до лікаря, здайте кров на аналіз і, якщо потрібно, під його контролем розпочніть лікування.

Інформація Косівсько-Верховинського міжрайонного відділу ДУ   «ІФ ОЦКПХ МОЗ»

0 коментарів

Поки що немає коментарів

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *