Перейти до змісту Перейдіть на ліву бічну панель Перейдіть на праву бічну панель Перейти до нижнього колонтитула

1 листопада: День проголошення ЗУНР

1 листопада: День проголошення ЗУНР

Сьогодні, 1 листопада, відзначається 105-та річниця проголошення Західноукраїнської Народної Республіки

У рамках визвольних змагань українського народу за незалежність в ніч з 31 жовтня на 1 листопада 1918 українські військові частини взяли під свій контроль усі головні пункти Львова. Над ратушею був піднятий синьо-жовтий національний прапор. 1 листопада австрійська влада у Львові погодилися на передачу влади Українській Національній Раді.

До складу ЗУНР формально увійшли усі українські землі, що були у складі Австро-Угорщини: Галичина, Закарпаття, Північна Буковина. Практично одразу усі сусідні країні розпочали військові дії проти ЗУНР. 22 січня 1919 року відбувся Акт злуки між ЗУНР та УНР. Але під час тих визвольних змагань молода українська держава не могла вистояти

Після розвалу Австро-Угорщини і проголошення Західно-Української Народної Республіки у Кутах відбулося багатотисячне віче, у якому взяли участь жителі Кутів та навколишніх сіл. Учасники віча вітали утворення української влади в особі уряду ЗУНР. Завдяки невідомому фотографу, який зафіксував учасників віче, ми маємо можливість уявити велич і значення подій осені 1918 року. Велику роль у цих подіях відіграла знаменита родина Стефановичів. Отець Володимир Стефанович був одним із організаторів багатолюдного віча кутчан та жителів навколишніх сіл 1 листопада 1918 року. Представником уряду ЗУНР на цьому вічі був син о. Володимира – Теодор Стефанович. У короткий час існування ЗУНР о. Володимир, крім виконання обов’язків пароха, був посадником уряду ЗУНР у Кутах.

В пам’ять про віче 1 листопада 1918 року ринковий майдан в Кутах став називатися Вічевим.

0 коментарів

Поки що немає коментарів

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *