Перейти до змісту Перейдіть на ліву бічну панель Перейдіть на праву бічну панель Перейти до нижнього колонтитула

ІСТОРИЧНІ КУТИ: рівно 82 роки тому

ІСТОРИЧНІ КУТИ: рівно 82 роки тому

У ці дні, 17-18 вересня, історичний екскурс повертає нас і наші Кути у далекий 1939 рік, коли відбулося останнє засідання уряду Польщі за участю президента.

Саме у ніч із 17 на 18 вересня зазначеного року вищі державні органи на чолі з президентом Ігнацієм Мощицьким, маршалом Едвардом Ридз-Сміглі, прем’єр-міністром Феліджаном Славой-Складковським, залишаючи тодішні кордони Республіки Польща, разом із тисячами цивільних та військових біженців виїхали залізничним шляхом до Румунії через прикордонний міст у Кутах над Черемошем.

Від 13 до 14 вересня представники вищих військових та цивільних влад розташовувались у Покутті. Кути стали місцем дислокації штабу Міністерства закордонних справ та дипломатичного корпусу.

Саме дії Радянського Союзу, що вступив у війну, змусили польську владу евакуюватися до Румунії. Будинок Стефановичів у Кутах – завершальне пристанище для військової еліти Польщі перед вимушеною подорожжю в один бік, до володінь тодішньої Румунії. Цей будинок не тільки німий свідок зміни епох у нашому селищі, а й претендує на звання історично-сучасного туристичного візитцентру, покликаного сприяти відновленню, налагодженню та наповненню змістом взаємовигідних відносин між молодою Кутською громадою та громадами сучасної Республіки Польща.

Пресслужба Кутської селищної ради

0 коментарів

Поки що немає коментарів

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *