Перейти до змісту Перейдіть на ліву бічну панель Перейдіть на праву бічну панель Перейти до нижнього колонтитула

БУДІВНИЦТВО НА ПРИКАРПАТТІ: ЦИФРИ І ФАКТИ

ЗГІДНО З УКАЗОМ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №273/93 ВІД 22 ЛИПНЯ 1993 РОКУ В УКРАЇНІ ЩОРІЧНО У ДРУГУ НЕДІЛЮ СЕРПНЯ ВІДЗНАЧАЄТЬСЯ ДЕНЬ БУДІВЕЛЬНИКА. ЦЬОГОРІЧ ЦЕ – 08 СЕРПНЯ.

Головне управління статистики в Івано-Франківській області підготувало інформацію, яка у фактах та цифрах розповідає про стан будівництва у нашій області минулоріч та за перший квартал цього року.

Будівництво як вид діяльності створює умови для динамічного розвитку усіх галузей виробництва та забезпечує мешканців області новим комфортним житлом. Внесок будівельних підприємств у створення валової доданої вартості  області в останні три роки складає 3,6-4,5 відсотка.

В області будівельна галузь представлена підприємствами-юридичними особами (54,5% до загальної кількості суб’єктів господарювання у сфері будівництва) та фізичними особами-підприємцями (45,5 відсотка.

У 2020 році (за попередніми даними) будівельну діяльність здійснювали 1105 підприємств, серед яких 25 – середні, 1080 – малі.

Будівельний комплекс області є привабливим для інвестування: у минулому році підприємствами освоєно 15,3 % загальнообласного обсягу капітальних інвестицій або 971,9 млн. грн., за січень-березень 2021 року – 25,2 % (392,1 млн. гривень).

У 2020 році будівельної продукції вироблено на 3,8 млрд. грн., що становить 98,3 відсотка рівня попереднього року та 2,8 тис. грн у розрахунку  на одну особу населення. За обсягом виробленої будівельної продукції область посіла 11 місце серед регіонів України, на одну особу – 12 місце.

В області активно ведеться житлове будівництво. У 2020 році прийняті в експлуатацію 393,3 тис. квадратних метрів загальної площі житлових будівель нового будівництва або 289 м2 у розрахунку на 1000 осіб постійного населення (в середньому по Україні – 138 квадратних метрів). За обсягом загальної площі житлових будівель, прийнятих в експлуатацію, Івано-Франківщина посіла 4 місце серед регіонів держави, у розрахунку на 1000 осіб – 3 місце.

За заключними результатами вибіркового обстеження умов життя домогосподарств, 41,4 % сімей нашого краю мають у своєму користуванні три кімнати. Кожна третя родина проживає у двокімнатному житлі, а кожна п’ята – у чотирьох кімнатах і більше. Більшість домогосподарств (71,9 %) області мешкає в індивідуальному будинку або його частині, а 27,5% – в окремій квартирі. Середній розмір загальної площі житла на одну особу склав 27,1 м2, житлової – 17,8 квадратних метрів. В цілому по області 45,6 % родин Прикарпаття задоволені своїми житловими  умовами.

Крім того, на території області впродовж 2020 року та з початку 2021р. прийнято в експлуатацію ряд об’єктів соціальної сфери та туристично-рекреаційного призначення, серед яких дошкільний навчальний заклад, лікувально-діагностичний центр, амбулаторії монопрактики та групової практики сімейної медицини, мотелі; а також офісні і торговельні будівлі, складські приміщення, будівлі сільськогосподарського призначення, будівлі підприємств харчової, лісової, деревообробної та целюлозо-паперової промисловості, кінотеатр, підвісна канатна дорога.

Головне управління статистики в Івано-Франківській області

0 коментарів

Поки що немає коментарів

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *