Перейти до змісту Перейдіть на ліву бічну панель Перейдіть на праву бічну панель Перейти до нижнього колонтитула

Демеркуризація

Демеркуризація

До отрут, без яких ніяк не може обійтися людство, належить і найважча рідина-ртуть. Ртуть потрібна при виготовленні люмінесцентних і ртутних ламп, термометрів, вимірювальних приладів у медицині та на підприємствах.

За своїм зовнішнім виглядом ртуть – метал сріблисто-білого кольору. При звичайних умовах – це рідина. Ртуть в 13,5 разів важча води. В рідкому стані вона легко рухома, при легкому ударі поділяється на дрібні кульки.

Це самий легкоплавкий метал. Температура плавлення рідкої ртуті – мінус 38,9°С, тому вона випаровується вже при кімнатній температурі. З підвищенням температури понад 18°С її випаровування збільшується.

Пари ртуті і її сполуки дуже отруйні.

Попадаючи до організму через органи дихання, ртуть акумулюється і залишається там на все життя.

  • Гостре отруєннявиглядає так: через 8-24 години починається загальна слабкість, головний біль, підвищується температура. Згодом – болі в животі, розлад шлунку, хворіють ясна.
  • Хронічне отруєння,розвивається при тривалому вдиханні парів ртуті і призводить до :зниження працездатності, швидка стомлюваність, послаблення пам`яті, головні болі; в окремих випадках можливі катаральні прояви у верхніх дихальних шляхах, кровотечі ясен, легке тремтіння рук, розлад шлунку. Тривалий час взагалі ніяких ознак може не бути. Потім поступово підвищується стомлюваність, слабкість, сонливість. З’являються головний біль, апатія, емоційна нестійкість. При цьому починає порушуватися мова, тремтять руки, повіки, а у важких випадках – ноги і все тіло. Ртуть уражає нервову систему, а довгий її вплив викликає навіть божевілля.

 

Демеркуризація – це комплекс заходів, спрямованих на зниження концентрації парів ртуті в повітрі приміщень до гранично-допустимої.

Демеркуризація може проводитись 2 способами: хіміко-механічним і механічним.

Хіміко-механічний спосіб засновується на механічному зборі кульок металічної ртуті з подальшою обробкою забрудненої поверхні хімічними реагентами. Після такого способу обробки приміщення потребує підсиленого провітрювання.

Механічний спосіб засновується на механічному зборі кульок ртуті з поверхні з послідуючою заміною підлог, заміною штукатурки або капітальному ремонту будівлі. Цей спосіб може застосовуватися разом з хіміко-механічним.

Якщо ви розбили градусник, не втрачайте ні хвилини,проводьте демеркуризацію:

  • виведіть з приміщення всіх незадіяних у прибиранні людей, особливо дітей, а також домашніх тварин;
  • закрийте двері кімнати, щоб забруднене повітря не потрапляло в інші приміщення;
  • відкрийте, не створюючи протягу, кватирку в кімнаті, де розбився градусник;
  • проведіть ретельний огляд усіх предметів, поверхонь, на які могли потрапити крапельки ртуті. Зауважте, що кульки ртуті дуже добре катаються на будь-якій поверхні, при цьому можуть бути дуже маленьких розмірів. Для огляду використовуйте ліхтар, яким слід світити вздовж підлоги або іншої поверхні, добре перевірте всі кути, тріщини в підлозі, щілини, виїмки, нерівності. У світлі ліхтаря легко помітити сріблясті кульки ртуті завдяки їх металевого блиску;
  • починати механічну демеркуризацію необхідно від периферії до центру місця, де був розбитий термометр, щоб не збільшити площу забруднення;
  • надівши гумові рукавички та маску збирайте великі кульки і відразу скидайте їх у скляну банку з водою, попередньо розчинивши в ній трохи перманганату калію (марганцівки) – приблизно 2 грами перманганату калію на 1 літр води,закривши  щільною кришкою.Зібрати Вам  допоможуть: медична груша з тонким наконечником, лейкопластир, скотч, пластилін. Іноді збір ртуті може зайняти кілька годин, тому кожні 10-15 хвилин варто робити перерву та виходити на свіже повітря.
  • з щілин витягайте дрібні крапельки ртуті амальгамованою мідною пластинкою або листочками станіолі – вона до них немов прилипає, зручно «викочувати» за допомогою медичного шприца з товстою голкою чи спицею. Якщо ви вважаєте, що крапельки усе ж залишилися, щілини треба засипати дрібним сірчаним порошком або алюмінієвим пилом.
  • Після закінчення збирання кульок ртуті, забруднені місця миються мильно-содовим розчином (400 грамів мила і 500 грамів кальцинованої соди на 10 літрів води) або розчином перманганату калію (марганцівки) – 20 грамів на 10 літрів води.
  • Після обробки всі приміщення зачиняються так, щоб не було сполучення між ними і провітрюються протягом 3 діб, потім зачиняються всі вікна, двері і протягом 3 діб приміщення тримають зачиненими. Витримавши цей термін, у всіх приміщеннях проводяться заміри на наявність парів ртуті в повітрі. При перевищенні граничнодопустимої концентрації необхідна повторна обробка поверхонь, після чого знову проводиться витримування зачинених приміщень протягом 3 діб з наступними замірами концентрації парів ртуті в повітрі.
  • для скорочення термінів демеркуризації, протягом проведення усіх робіт в приміщеннях, необхідно утримувати температуру не нижче 18-20°С.

У такій послідовності проводяться роботи ще 3-5 разів, в залежності від матеріалу підлоги та стін. По закінченні цього циклу обробки приміщення провітрюються протягом місяця при температурі не нижче 18°С, 3 дні витримуються зачиненими, після чого заміряють концентрації парів ртуті.

Якщо концентрація парів ртуті не перевищує граничнодопустимі рівні, демеркуризація вважається закінченою, на підставі чого відповідна комісія складає акт, в якому дається дозвіл на використання приміщень.

У разі неможливості проведення хіміко-механічної демеркуризації, рішенням комісії проводиться механічна демеркуризація із заміною матеріалу підлоги та стін, випалюванням ртуті в найбільш забруднених місцях або виконання капітального ремонту приміщень будівлі.

При проведенні цих робіт треба думати і про власне здоров’я.

– промити марганцівкою і мильно-содовим розчином рукавички, взуття.

– прополоскати рот і горло слабо-рожевим розчином марганцівки.

– ретельно почистити зуби.

– прийняти 2-3 таблетки активованого вугілля.

Чого робити не можна:

– викидати розбитий термометр у сміттєпровід. Два грами ртуті здатні забруднити шість тисяч кубометрів повітря;

– не можна підмітати ртуть віником: жорсткі його прутики подрібнюють отруйні кульки на пил;

– не можна збирати ртуть із допомогою пилососа: повітря полегшує випаровування рідкого металу. До того ж пилосос після цього доведеться відразу ж викинути;

– у жодному разі не можна створювати протягу до того, як ви зібрали ртуть, інакше блискучі кульки розлетяться по всій кімнаті;

– не можна прати одяг i взуття, які контактували з ртуттю. Цей одяг найкраще викинути;

– не можна виливати ртуть у каналізацію. Вона має властивість осідати в каналізаційних трубах, витягти її із каналізації – неймовірно складно .

 

Пам’ятайте, якщо ртуті було більше, ніж один градусник, якщо ви раптом десь (скажімо у під’їзді) побачили її гарні кульки,також при відсутності досвіду проведення демеркуризації або розчинів, треба звертатись до фахівців ДСНС,зателефонувавши за номером 101.

0 коментарів

Поки що немає коментарів

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *