Перейти до змісту Перейдіть на ліву бічну панель Перейдіть на праву бічну панель Перейти до нижнього колонтитула

День вшанування пам’яті жертв Голокосту

День вшанування пам’яті жертв Голокосту

Щорічно 27 січня міжнародна спільнота вшановує пам’ять жертв Голокосту. 27 січня 1945 року війська 1-го Українського фронту звільнили один із найбільших нацистських таборів смерті – Аушвіц-Біркенау.

Під час Другої світової війни 6 мільйонів євреїв стали жертвами нацистської політики, що передбачала знищення народів і груп, які нацисти вважали загрозою або неповноцінними. Близько 1,5 мільйона з них були з території сучасної України.

«Голокост, який призвів до знищення однієї третини євреїв і незліченної кількості представників інших національностей, завжди слугуватиме всім людям пересторогою про небезпеки, які приховують у собі ненависть, фанатизм, расизм та упередження…» – таке формулювання містить резолюція Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй від 2005 року, якою запроваджено памʼятну дату.

Україна ж на державному рівні приєдналася до відзначення цієї міжнародної дати у 2012 році (Постанова ВРУ від 5 липня 2011), хоч і була однією з шести країн-ініціаторів прийняття цього документа. Свої наслідки голокост залишив і на Кутській єврейській громаді.

Німці встановили контроль над Кутами у вересні 1941 року. Вони розпочали конфіскацію єврейського майна, завели примусову працю, обмежили пересування, зобов’язали євреїв носити пов’язки із зображенням зірки Давида. Зима 1941 – 42 р.р. випала дуже суворою. Кутчани терпіли від холоду і нестачі продовольства. Розповсюджувалася епідемія тифу і багато євреїв померли від хвороб та інших злигоднів.

Весною 1942 року на фоні чуток стосовно масових погромів окремі особи і невеликі групи євреїв намагалися перейти через Черемош у відносно безпечну Румунію, але не всім вдавалося це здійснити. 10 квітня 1942 року у Кути з Коломиї на вантажівках прибула поліція безпеки і ескадрон СД. Карателі розстрілювали євреїв, які стояли біля доріг. Цілі житлові блоки були спалені, щоб виявити схованки євреїв. Багато згоріло у вогні, загалом загинуло біля 950 євреїв, які були похоронені на місцевому єврейському цвинтарі. Багато тіл залишилося під спаленими будинками.

24 ківтня ті євреї, які не мали документів про працю були депортовані в гетто Коломиї. Багато із них загинули, або були розстріляні по дорозі.
Кінець єврейській громаді прийшов 08 вересня 1942 року. В цей день 800 євреїв були доставлені в Коломию, звідки були перевезені залізничним транспортом для знищення отруйним газом в таборі Белзець.

Кути були звільнені 02 квітня 1944 року підрозділами Червоної Армії. Невелика кількість євреїв, які врятувалися, згодом відмовилися від Кутів. За ініціативи Омельяна Німця у виконанні Івана Андрійканича в Кутах встановлено меморіальну дошку, яка засвідчує пам’ять про загиблих жителів Кутської єврейської громади.

У дописі використані матеріали Кутського історико-краєзнавчого музею

0 коментарів

Поки що немає коментарів

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *