Перейти до змісту Перейдіть на ліву бічну панель Перейдіть на праву бічну панель Перейти до нижнього колонтитула

ІВАНО-ФРАНКІВСЬК – бо ІВАН ФРАНКО!

ІВАНО-ФРАНКІВСЬК – бо ІВАН ФРАНКО!

У цей день, 27 серпня, 165 років тому, в селі Нагуєвичі (нині Дрогобицького району Львівської області) народився видатний поет, письменник, філософ, фінансист, економіст, політик і громадський діяч Іван Якович Франко.

Для нас, мешканців Івано-Франківщини, велика честь, що його ім’ям назване місто – обласний центр. І ми, кутчани, пишаємося тим, що Франко, облюбувавши наш край, терени Кутської громади і власне Кути, неодноразово навідувався сюди: милувався хвилями Черемошу, споглядав красу і велич Сокільського, збирав в екологічно чистих місцях ягоди, гриби…

Подейкують, що у Кутах Іван Франко написав Пролог до своєї поеми світового масштабу «Мойсей». За 40 років активного творчого життя кожних два дні виходив новий твір письменника, щороку він видавав 5-6 книжок. Зібрав величезну бібліотеку з понад 500 томів. Пережив три арешти. Захистив у Відні докторську дисертацію. Знав 14 мов. Перекладав українською із 48 мов, у тому числі східних.

Перший український політик. Співзасновник першої української політичної партії і її перший голова. Виріс у побожній родині, досліджував Святе Письмо, співав при службі Божій, товаришував із галицькими священиками. Останні 7 років мав паралізовану праву руку, через що довелося писати лівою або диктувати твори помічникам. Помер 28 травня 1916 року на чужих руках – сини були в армії, дочка в Києві, дружина в лікарні. Був номінований на здобуття Нобелівської премії з літератури. Помер за кілька місяців до можливого тріумфу. Син Івана Франка Петро став одним із засновників «Пласту», а згодом – сотником Легіону Українських Січових Стрільців.

Пресслужба Кутської селищної ради

0 коментарів

Поки що немає коментарів

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *