Перейти до змісту Перейдіть на ліву бічну панель Перейдіть на праву бічну панель Перейти до нижнього колонтитула

ЛЕПТОСПІРОЗ

ЛЕПТОСПІРОЗ
Влітку, коли люди проводять більше часу біля водойм, на природі , захворюваність на лептоспіроз теж зростає, оскільки, провідним шляхом передачі лептоспірозу є водний. Мають місце також харчовий та контактно-побутовий шляхи розповсюдження.
У 2025 році в Україні реєструються випадки захворювання на лептоспіроз.
В Україні за 4 місяці 2025 року зареєстровано 42 випадки лептоспірозу.
В Косівському районі в червні 2025 року зареєстрований лабораторно підтверджений випадок лептоспірозу серед дорослих осіб. Це перший випадок захворювання в 2025 році серед жителів нашого району. Ймовірно зараження відбулося в природних умовах та пов’язано з вживанням немитих лісових ягід та води з природних джерел.
Всього за 2024 рік в районі зареєстровано було 3 випадки захворювання серед дорослого населення. Завдяки вчасному зверненню за медичною допомогою, своєчасно проведеній лабораторній діагностиці та вчасно розпочатому лікуванню дані випадки захворювання закінчилися одужанням.
Лептоспіроз — це небезпечна інфекційна хвороба, викликана бактерією роду Leptospira. Її особливість у тому, що вона пошкоджує кровоносні судини (капіляри) організму та може призвести до ураження печінки, нирок, м’язів, та супроводжується тривалою лихоманкою. Захворювання має тяжкий перебіг у понад 70% госпіталізованих хворих, і може вимагати реанімаційного втручання. Летальність лептоспірозу становить близько 20%. Це ще раз підкреслює необхідність негайно звертатися по медичну допомогу і розпочинати лікування лептоспірозу якомога швидше.
Найчастіше резервуаром збудника лептоспірозу в Україні є сірі щурі та польові миші. Також переносниками інфекції можуть бути бабаки, собаки, велика рогата худоба, свині та коні.
Лептоспіроз передається через укус гризуна, травмовану шкіру (порізи), слизові оболонки або під час споживання забруднених сечею інфікованих тварин їжі (молоко, м’ясо) чи води, купання, риболовлі, догляду за хворими тваринами.
Від людини до людини хвороба не передається, за винятком вродженої інфекції та грудного вигодовування.
Разом із тим, є професійні групи з підвищеним ризиком зараження — люди, які працюють з тваринами або на природі, зокрема тваринники, меліоратори, працівники м’ясокомбінатів, робітники очисних споруд і каналізації, мисливці, рибалки, шахтарі.
Профілактика
Загальна профілактика лептоспірозу передбачає такі заходи: охорона водойм від інфікування води хворими тваринами; знищення пацюків та мишей; дотримання правил особистої техніки безпеки працівниками неблагополучних тваринницьких господарств, худобо забійних пунктів та м’ясопереробних цехів. Щоб не захворіти лептоспірозом, необхідно уникати потенційно заражених водойм та риболовлі у них; вакцинувати домашніх та сільськогосподарських тварин проти лептоспірозу; уникати контактів із хворими та інфікованими тваринами; знищувати гризунів у особистих помешканнях, виключити купання у невідомих водоймах. Купатися необхідно в спеціально відведених місцях. Зараження лептоспірозом частіше відбувається в закритих стоячих водоймищах, особливо мілководних. Слід пам’ятати, що ризик зараження зростає під час купання при наявності на тілі подряпин, ран та ковтанні води; бажано відмовитись від прогулянок босоніж у заболочених місцях. При виконанні польових робіт, риболовлі, полюванні, догляді за хворою худобою необхідно обов’язково дотримуватися правил особистої гігієни – вдягати гумові чоботи, рукавички. Забороняється вживати в їжу м’ясо і молоко хворих на лептоспіроз тварин, сиру воду з відкритих водоймищ.
Якщо у Вас з’явилися клінічні ознаки хвороби (слабкість, підвищення температури тіла, біль у литкових м’язах, жовтяниця шкіри, крововиливи в сітківку ока тощо), негайно звертайтесь за медичною допомогою.
Пам’ятайте, ваше здоров’я та життя у ваших руках.
Завідувач відділу епід.нагляду та профілактики інфекційних хвороб Косівсько-Верховинського міжрайонного відділу
ДУ « Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» Л.ГАВРОНСЬКА

0 коментарів

Поки що немає коментарів

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *