Перейти до змісту Перейдіть на ліву бічну панель Перейдіть на праву бічну панель Перейти до нижнього колонтитула

Орнаментальні композиції від Федора Козьмовича ПОЗАРУКА

Орнаментальні композиції від Федора Козьмовича ПОЗАРУКА

Всім відомо, що Кути славилися виробництвом гуцульських килимів, однак не всі знають хто працював над ескізами орнаментів, які надалі створювали образи неповторної самобутності та оригінальності.

Тож познайомимося ближче з одним із майстрів орнаментики килимів – ПОЗАРУКОМ ФЕДОРОМ КОЗЬМОВИЧЕМ, жителем селища Кути, який працював на той час над створенням узорів притаманних нашому краю.

Народився Федір Козьмович 10 жовтня 1930 року в селі Слобідка. Виховувався в багатодітній сім’ї. Навчався в сільській школі. Два рази родина пережила примусове переселення (1939 та 1943 роки). Служив в армії. Після служби вступив у Вижницьке училище декоративно-прикладного мистецтва на відділ ткацтва. Отримавши професію, за направленням почав працювати в Кутській фабриці «Килимарка» на посаді майстра.

З дружиною виховали трьох дітей. Має 7 онуків, 3 правнуків, 1 праправнука. 33 роки поспіль Федір Козьмович створював ескізи килимів, які вирізнялися загадковістю символічної образності, композиційної багатоваріантності та кольорових звучань. В проєкти узорів вкладалася вся душа та любов майстра до народного мистецтва.

Ця робота була справою всього його життя. Варто зауважити, що барвистий орнамент вишитої сорочки, яку можна побачити на світлині також його витвір. Вправний господар – у свій поважний вік Федір Козьмович займається пасікою, доглядає фруктовий сад. У 2004 році був учасником Помаранчевої революції.Пан Федір є патріотом своєї Батьківщини і мріє про той день, коли Україна поборе російського агресора та на рідній землі запанує мир.

Дякуємо шановному Федору Козьмовичу за цікаве спілкування, бажаємо йому доброго здоров’я, бадьорості, оптимізму та багато років життя!

0 коментарів

Поки що немає коментарів

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *