Перейти до змісту Перейдіть на ліву бічну панель Перейдіть на праву бічну панель Перейти до нижнього колонтитула

Увага! Небезпечна рослина борщівник Сосновського!

Увага! Небезпечна рослина борщівник Сосновського!

Наголошуємо, що станніми днями, активного росту набуває рослина борщівник Сосновського. Характерними для неї є зонтичні суцвіття дрібних білих квіточок, високий ріст і перисті крислаті листя. Рослина невибаглива до умов зовнішнього середовища, живе по берегах річок, на пустирях, особливо вздовж узбіч доріг. Стебло товсте, до півтора метрів у висоту, а площа рослини може займати близько 1 квадратного метра. Борщівник знаменитий високою швидкістю зростання — за добу він може додати 10-12 см у висоту.

Необхідно відмітити, що сік рослини містить отруйну речовину — кумарин бергаптен. При попаданні на шкіру він збільшує чутливість до ультрафіолету. Така властивість рослин називається — фототоксичність.

Небезпека полягає в тому, що сам по собі сік борщівника не дратує шкіру. Можна без наслідків отримати значну дозу отрути, але якщо протягом двох діб після цього зазнати впливу сонячних променів, то розвивається опік. Ступінь опіку залежить від кількості соку, що потрапив на шкіру, інтенсивності і тривалості впливу сонячних променів.

Найбільш небезпечний борщівник в період цвітіння, який триває практично все літо. Алергія на борщівник — досить поширене явище. Рослина виділяє безліч ефірних масел, володіє різким характерним запахом, який можна відчути за кілька метрів. Реакція може виникнути як при контакті, так і шляхом попадання алергену в дихальні шляхи.

Діти часто отримують пошкодження, граючи зі стеблами борщівника Сосновського, який досягає декількох сантиметрів у діаметрі і має порожнисту структуру — з нього вони роблять трубки або свистульки, що веде до опіку слизової рота і губ.

При опіку борщівником, щоб не допустити розвитку сильних пошкоджень необхідно якомога швидше змити з шкіри сік рослини. Для цього краще використовувати мильні розчини або з харчовою содою – ефірні олії рослини важко видалити звичайною водою.

Потім уражену ділянку шкіри змазують будь-яким пом’якшувальним кремом. Розкривати утворені пухирі не можна, інакше можна занести інфекцію.
Саме головне, позбавляйтеся від борщівника зі своїх ділянок на яких він появився до початку цвітіння.

В такому разі убезпечите себе, дітей від отруєння даною рослиною. Уникайте зіткнення з рослиною, а під час її видалення одягайте одяг з щільної тканини з довгими рукавами і штанинами.

Будьте уважні та бережіть здоров’я!

0 коментарів

Поки що немає коментарів

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *