Перейти до змісту Перейдіть на ліву бічну панель Перейдіть на праву бічну панель Перейти до нижнього колонтитула

Як у громадах дбають про інтереси дітей: досвід Кутської ТГ на Івано-Франківщині

Як у громадах дбають про інтереси дітей: досвід Кутської ТГ на Івано-Франківщині

Соціальні працівники Кутської селищної територіальної громади, якій ще немає й року з дати створення, всіляко допомагають малозабезпеченим сім’ям, особливо тим, де виховуються діти. Адже легше попередити виникнення проблемної ситуації в родині, ніж потім намагатися вирішувати саму проблему.

Нещодавно, наприклад, фахівці із соціальної роботи подбали про вагітну жінку, яка із своїм малолітнім сином проживає високо в горах, де до найближчих сусідів щонайменше кілометр. Вагітну заздалегідь оформили до пологового відділення, адже «швидка допомога» не змогла б дістатися до будинку в такій гірській місцевості. Сина матері-одиначки влаштували на деякий час до знайомих родини.

«Після народження дівчинки ми допомогли мамі зібрати документи на отримання пакунка малюка, свідоцтва про народження дитини та оформлення соціальних виплат. Керівництво громади подбало також про забезпечення родини дровами на зиму, а небайдужі благодійники передали жінці одяг, засоби гігієни та інші необхідні речі для сім’ї», – розповів начальник служби у справах дітей Кутської селищної ради Віталій Андрусяк.

Соціальна підтримка сімей з дітьми, які перебувають у складних життєвих обставинах, турбота про дітей-сиріт для недопущення їх влаштування у інтернатні заклади – одне з пріоритетних завдань проекту «Модернізація системи соціальної підтримки населення України», який реалізується Мінсоцполітики за підтримки Світового банку.

Соціальні служби Кутської громади оперативно працюють в цьому напрямку.Улітку цього року неповнолітній мешканець громади втратив матір і залишився з її співмешканцем. Вітчим був не проти піклуватися про дитину, проте взяти її під опіку так і не зміг: не знайшов часу для підготовки необхідних документів та проходження навчання, яке є обов’язковим для оформлення опіки чи усиновлення. Ніхто з кровних родичів підлітка не виявив бажання ним опікуватися. А його біологічний батько, якого розшукала служба у справах дітей, відмовився доводити своє батьківство.

За словами Віталія Андрусяка, осиротілий хлопчина чемний і позитивний, займається спортом, однак репутація неблагополучної родини, у якій він виховувався, йшла попереду нього. Юнака не вдалося влаштувати ні в прийомну родину, ні в дитячий будинок сімейного типу. Залишити ж його одного у власній хаті служба у справах дітей не мала права. Ситуацію ускладнювало те, що у професійному ліцеї, де хлопець закінчив перший курс, немає власного гуртожитку, а йому треба було продовжувати навчання.

Тому було прийнято рішення про тимчасове влаштування дитини-сироти у Міжрегіональний реабілітаційний центр соціально-психологічної реабілітації дітей в Івано-Франківській області. А тим часом служба у справах дітей Кутської ТГ зайнялася пошуком державного навчального закладу, в якому хлопчина міг би продовжити навчання за обраною раніше спеціальністю, проживаючи у гуртожитку до свого повноліття. До вирішення питання долучився департамент освіти, науки та молодіжної політики Івано-Франківської обласної держадміністрації. Зрештою, було підібрано оптимальний варіант і юнак продовжив навчання у новому освітньому закладі.

Тож коли соціальні служби у громаді працюють злагоджено і мають підтримку керівництва, соціальна допомога надається оперативно і якісно тим, хто її потребує.

Матеріал із сайту Мінсоцполітики

0 коментарів

Поки що немає коментарів

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *