Перейти до змісту Перейдіть на ліву бічну панель Перейдіть на праву бічну панель Перейти до нижнього колонтитула

Сьогодні в Україні і світі відзначають Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту

Сьогодні в Україні і світі відзначають Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту.

Страшна таргедія залишила свій відбиток і на Кутській єврейській громаді. Цей День проголошений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 1 листопада 2005 року, співавторами якої виступили 100 держав, в пам’ять про жертв нацистського терору під час Другої світової війни.

Україна на державному рівні приєдналася до відзначення цієї міжнародної дати у 2012 році (Постанова ВРУ від 5 липня 2011), хоч і була однією з шести країн-ініціаторів прийняття цього документа.

Дата 27 січня обрана не випадково: саме цього дня 1945 року війська 1-го Українського фронту звільнили в’язнів найбільшого гітлерівського концтабору смерті Аушвіц-Біркенау неподалік польського Освенціма.

За час існування цього концтабору в ньому загинуло, за різними оцінками, від 1,5 до 2,2 млн людей. За загальними оцінками, жертвами масового знищення євреїв під час Другої світової війни, разом з 4,5 млн дорослих, стали 1,5 млн дітей. Свої наслідки голокост залишив і на Кутській єврейській громаді.

Німці встановили контроль над Кутами у вересні 1941 року. Вони розпочали конфіскацію єврейського майна, завели примусову працю, обмежили пересування, зобов’язали євреїв носити пов’язки із зображенням зірки Давида. Зима 1941 – 42 р.р. випала дуже суворою. Кутчани терпіли від холоду і нестачі продовольства. Розповсюджувалася епідемія тифу і багато євреїв померли від хвороб та інших злигоднів.

Весною 1942 року на фоні слухів стосовно масових погромів окремі особи і невеликі групи євреїв намагалися перейти через Черемош у відносно безпечну Румунію, але не всім вдавалося це здійснити.

10 квітня 1942 року у Кути з Коломиї на вантажівках прибула поліція безпеки і ескадрон СД. Карателі розстрілювали євреїв, які стояли біля доріг. Цілі житлові блоки були спалені, щоб виявити схованки євреїв. Багато згоріло у вогні, загалом загинуло біля 950 євреїв, які були похоронені на місцевому єврейському цвинтарі. Багато тіл залишилося під спаленими будинками.

24 ківтня ті євреї, які не мали документів про працю були депортовані в гетто Коломиї. Багато із них загинули, або були розстріляні по дорозі. Кінець єврейській громаді прийшов 08 вересня 1942 року.

В цей день 800 євреїв були доставлені в Коломию, звідки були перевезені залізничним транспортом для знищення отруйним газом в таборі Белзець. Кути були звільнені 02 квітня 1944 року підрозділами Червоної Армії. Невелика кількість євреїв, які врятувалися, згодом відмовилися від Кутів. За ініціативи Омельяна Німця у виконанні Івана Андрійканича в Кутах встановлено меморіальну дошку, яка засвідчує пам’ять про загиблих жителів Кутської єврейської громади.

У дописі використані матеріали Кутського історико-краєзнавчого музею.

0 коментарів

Поки що немає коментарів

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *