Перейти до змісту Перейдіть на ліву бічну панель Перейдіть на праву бічну панель Перейти до нижнього колонтитула

05 червня – Всесвітній день охорони навколишнього середовища

ДОВКІЛЛЯ ІВАНО-ФРАНКІВЩИНИ

Сьогодні, 5 червня, – Всесвітній день охорони навколишнього середовища, заснований Генеральною асамблеєю ООН на Всесвітній конференції із захисту довкілля в Стокгольмі (Швеція) у 1972 року.

Важливою складовою навколишнього середовища Івано-Франківщини є лісові угіддя. Регіон належить до найбільш лісистих у державі. Площа лісів в області складає майже 46% території. Це 6% площі лісів України.

Як стверджує Головне управління статистики в Івано-Франківській області, минулоріч роботи з відтворення лісів проведені на 2,3 тис. га земель лісового фонду (0,9 тис. га – садіння і висівання лісу та 1,4 тис.га – природне поновлення). Крім того, у вкриті лісовою рослинністю землі переведені 2,9 тис. га лісових культур і ділянок з природним поновленням.

У 2020 році від стаціонарних джерел викидів в атмосферне повітря потрапило 140,4 тис. т забруднюючих речовин та 10,2 млн. т діоксиду вуглецю – основного парникового газу, який впливає на зміну клімату.

Упродовж останніх п’яти років (окрім 2018 року) спостерігається тенденція до зменшення викидів забруднюючих речовин та діоксиду вуглецю в атмосферне повітря від стаціонарних джерел викидів. Водночас їх кількість продовжує залишатися на високому рівні.

Упродовж 2020 року від економічної діяльності підприємств та організацій, зареєстрованих на території області, та у домогосподарствах утворилось 1729,8 тис. т відходів. Основна їх частина – малонебезпечні відходи IV класу небезпеки.

На кінець минулого року у спеціально відведених місцях чи об’єктах підприємств та організацій, зареєстрованих на території області, накопичені 6744,2 тис.т відходів.

Як зазначає ГУ статистики в Івано-Франківській області, на охорону навколишнього природного середовища підприємствами, організаціями та установами області минулоріч витрачені 854,3 млн. грн (без ПДВ). Майже 69 відсотків – поточні витрати, понад 31 % – капітальні інвестиції.

Частка витрат на природоохоронні заходи така: на очищення зворотних вод – 33,7%, на захист і реабілітацію ґрунту, підземних і поверхневих вод – 24 %, на поводження з відходами – 17,2 %, на охорону атмосферного повітря і проблеми зміни клімату – 14,6 %, на збереження біорізноманіття і середовища існування (10,2%) на інші напрямки природоохоронної діяльності – 0,3%.

Пресслужба Кутської селищної ради

0 коментарів

Поки що немає коментарів

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *