Перейти до змісту Перейдіть на ліву бічну панель Перейдіть на праву бічну панель Перейти до нижнього колонтитула

БАБИН ЯР – ОДНЕ З МІСЦЬ НАЦІОНАЛЬНОЇ ПАМ’ЯТІ ГРОМАДЯН УКРАЇНИ ВСІХ НАЦІОНАЛЬНОСТЕЙ

БАБИН ЯР – ОДНЕ З МІСЦЬ НАЦІОНАЛЬНОЇ ПАМ’ЯТІ ГРОМАДЯН УКРАЇНИ ВСІХ НАЦІОНАЛЬНОСТЕЙ

Щороку 29 вересня згадується одна із найтрагічніших сторінок української історії – масові розстріли мирних мешканців у Бабиному Яру, що на північно-західній околиці Києва, вчинені нацистами у 1941-1943 роках.

Пам’ять про трагедію Бабиного Яру вшановується в Україні на державному рівні. Це свідчення того, що в колективній пам’яті народу подібні скорботні події не мають жодних часових проміжків.

За два дні 29 та 30 вересня 1941-го року, за офіційними історичними свідченнями, там розстріляли майже 34 тисячі євреїв. З інших джерел лише за 5 днів нацисти розстріляли там майже 150 тисяч українських євреїв. Це були не лише жителі Києва, а й біженці з окупованих українських регіонів, що прибули до міста у надії на порятунок.

Масові розстріли у Бабиному Яру та розташованому поруч із ним Сирецькому концтаборі проводилися і пізніше, аж до звільнення Києва від окупації. Цей злочин тривав майже 103 тижні щовівторка і щоп’ятниці, як годинник.

У 1942 році у Кутах німецькими нацистськими окупантами репресовані – убиті або вивезені до концентраційних таборів – понад 2200 євреїв. Водночас Бабин Яр – одне з місць національної пам’яті громадян України всіх національностей. Вшановуючи пам’ять жертв Голокосту, ми так само пам’ятаємо тих, хто пройшов дорогою смерті і загинув у часи Голодомору та Великого терору, геноциду ромів і депортації кримських татар. Трагедія українського єврейства – це трагедія всього українського народу.

Сьогодні триває боротьба за власну територію та відновлення історичної справедливості, захищаємо свою націю та свої цінності. Боремося за те, щоб не допустити повернення на українську землю тоталітарних режимів та повторення таких злочинів проти людства.

Схиляємо голови в скорботі за невинними жертвами

0 коментарів

Поки що немає коментарів

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *