Перейти до змісту Перейдіть на ліву бічну панель Перейдіть на праву бічну панель Перейти до нижнього колонтитула

Готуючись до Великодніх свят, пам’ятаймо про профілактику харчових отруєнь

27.04.2021 р.  № 137

Головам територіальних громад Івано-Франківської області

З метою інформування громадськості та доведення до широкого читацького загалу (в т.ч. шляхом публікації на офіційних веб-сайтах територіальних громад та сторінках у соціальних мережах ),

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області  (76019 м. Івано-Франківськ, вул. Берегова, 24, тел. 51-13-89,  ifdergprod@vetif.gov.uaподає  наступну актуальну інформацію.

 Готуючись до Великодніх свят,  пам’ятаймо про профілактику харчових отруєнь  

 Незабаром велике свято Воскресіння Господнього. В кожній прикарпатській церкві освятять пасхальні кошики, в яких обов’язково будуть паска, яйця, ковбаси, сир та масло. Крім того, в кожному домі готуються інші страви до великоднього столу.

Як провести святкові дні і уникнути харчових отруєнь – радять спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби Івано-Франківщини.

 Закуповуючи харчові продукти –  дотримуйтесь правил:

– не купуйте продукти завчасно, особливо ті, що швидко псуються;

– не купуйте харчові продукти великими партіями, особливо ті, в яких короткий термін придатності до споживання;

– купуйте продукти в спеціалізованих магазинах або на агропродовольчому ринку;

– не купуйте продукти сумнівної якості, «з рук», чи у місцях стихійної торгівлі;

– при купівлі фасованого харчового продукту зверніть увагу на цілісність упаковки, маркування, умови його зберігання та реалізації, а також обов’язково на термін придатності харчового продукту.

 При зберіганні харчових продуктів – зважайте:

– на етикетці харчових продуктів вказано умови їх зберігання, дотримуйтеся їх;

– продукти, які швидко псуються, зберігайте в холодильнику;

– сирі та готові продукти зберігайте окремо.

 Готуючи продукти –  пам’ятайте:

– перед початком приготування їжі завжди ретельно мийте руки з милом;

– переходячи з одного технологічного процесу на інший – обов’язково мийте руки;

– використовуйте окремі дошки та ножі для обробки харчових продуктів;

– дотримуйтесь технології приготування;

– не готуйте страви заздалегідь, пам’ятайте, що приготовлені страви не можна зберігати тривалий час;

– салати заправляйте безпосередньо перед їх вживанням, адже вони мають короткий термін придатності- не більше 3 годин;

– для приготування їжі використовуйте лише питну воду гарантованої якості;

– свіжі овочі та фрукти перед вживанням ретельно промийте проточною водою;

– молоко перед споживанням слід обов’язково кип’ятити, непастеризований сир використовувати для страв, які піддаються термічній обробці;

– під час приготування м’яса його потрібно добре проварювати та просмажувати, особливо вироби із фаршу;

– не залишайте страви зі святкового столу для споживання на наступні дні.

У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання (біль у животі, блювання, діарея, підвищення температури тіла, слабкість), не можна займатися самолікування, треба негайно звернутися за допомогою до закладу охорони здоров’я.

0 коментарів

Поки що немає коментарів

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.