Перейти до змісту Перейдіть на ліву бічну панель Перейдіть на праву бічну панель Перейти до нижнього колонтитула

Отруєнння грибами

Гриби – це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті. Гриби є  специфічним продуктом, що містить значну кількість азотистих речовин, зокрема білків, а також жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР), мінеральні речовини (зокрема фосфор). Клітковина хітин, що входить до їхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважають «важкою» їжею. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах.

Вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто вживати гриби дітям до 12 років.

Основні причини отруєнь:
· вживання отруйних грибів;
· неправильне приготування умовно їстівних грибів;
· вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
· вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації

Симптоми отруєння грибами:
Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хв. після споживання, так і протягом кількох днів:
нудота;
блювота;
різкий біль у животі;
діарея;
запаморочення;
підвищення температури тіла;
зниження пульсу;
задуха;
судоми;
відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
марення, поява галюцинацій.

Перша допомога у разі отруєння грибами:
терміново телефонуйте -103;
промийте шлунок простою водою;
дотримуйтеся постільного режиму;
пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) — це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;
прийміть сорбенти.

 

Щоб запобігти отруєння грибами,  рекомендуємо наступні заходи та правила,
які необхідні для виконання кожній людині.
Застерігаємо!
· Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях,спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків.
· Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.
· Не збирайте гриби:
ü якщо не впевнені, що знаєте їх – якими б апетитними вони не здавалися;
ü поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх
смітниках, в хімічно та радіаційно-небезпечних зонах;
ü невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення
“бульба”, оточене оболонкою;
ü з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих або ослизлих;
ü не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них;
ü “печериці”, у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого
кольору.

üзанадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними.
· Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, -вони не завжди відповідають дійсності.
· Не куштуйте сирі гриби на смак.
· Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні –
викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена ґрунтом – викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку.
· Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.
· При обробці кип’ятіть гриби 10-15 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.
· Обов’язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління, – грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку.
· Гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає важке отруєння.
· Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози
отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд – також може відбутись отруєння.
· Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм.

 УВАГА! Ні в якому разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням:
ü “Усі їстівні гриби мають приємний смак”.
ü “Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні – приємний”.
ü “Усі гриби в молодому віці їстівні”.
ü “Личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів”.
ü “Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в
каструлі є отруйні гриби”.
ü “Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед
яких є отруйні”.
ü “Отрута з грибів видаляється після кип’ятіння протягом кількох годин”.
ü “Сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка
знешкоджують отруту в грибах”.

Обовязково  зберігайте залишки грибів або  страв  з грибів, оскільки лабораторне їх дослідження допоможе  виявити причину отруєння та призначити відповідне лікування!!!

0 коментарів

Поки що немає коментарів

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.