Перейти до змісту Перейдіть на ліву бічну панель Перейдіть на праву бічну панель Перейти до нижнього колонтитула

Що потрібно знати про стафілокок?!

Що потрібно знати про стафілокок?!

       Стафілокок виступає найпоширенішим видом мікроорганізмів у всьому світі. На сьогоднішній день вченими вивчено близько 27 видів стафілокока, у тому числі 14 видів були виявлені на шкірі і слизових оболонках людини.

Більшість стафілококів є нешкідливими, і тільки 3 види з цих 14 здатні нашкодити здоров’ю людини:сапрофітний, епідермальний і золотистий стафілокок.

      До сапрофітного стафілококу найчастіше схильні жінки. Цей вид стафілокока провокує виникнення запальних хвороб сечового міхура і нирок.

     Епідермальний стафілокок можна зустріти на будь-якій ділянці шкіри і слизових людини. Якщо у людини є нормальний імунітет, то він в змозі впоратися з цим мікроорганізмом. При попаданні епідермального стафілокока в кров, відбувається її зараження і, в наслідок, запалення внутрішньої оболонки серця.

      Найпопулярнішим і небезпечним видом стафілокока є золотистий стафілокок це умовно-патогенний мікроорганізм, який викликає розвиток стафілококових інфекцій. Інфекції, переважно, носять вторинний характер і протікають у вигляді гнійно-запальних уражень.

Золотистий стафілокок живе на слизових оболонках носової порожнини, носоглотки, на шкірі пахвової області, промежини, в товстій кишці й в піхві.

Більше половини людей є носіями золотистого стафілокока, не підозрюючи про це. Зазвичай, тимчасове носійство триває від кількох тижнів до кількох місяців.

Джерело інфікування золотистим стафілококом – хворі зі стертими формами стафілококової інфекції, бактеріоносії, рідко – хворі тварини.

Стафілокок добре переносить висушування, підвищення температури до 35-40 ºС, в суху спеку зберігає життєздатність до 2 годин, не чутливий до чистого етанолу Дані бактерії гинуть при температурі 70 — 80ºС протягом 20 — 30 хв, а при температурі 150ºС — практично миттєво. швидко гинуть під дією антисептиків і дезінфектантів.

Причини виникнення:

Бактерія потрапляє в організм людини через ранки і мікротріщини на шкірі. Інфекція, проникнувши через рану, починає розмножуватися в крові, поширюється по організму, вражаючи легені, серце, мозок, печінку, нирки, суглоби.

Зараження може статися наступними способами:

  • контактно-побутовий шлях – при використанні особистих предметів хворого;
  • повітряно-крапельний – при близькому спілкуванні з зараженим;
  • фекально-оральний – на брудних фруктах, овочах та інших продуктах харчування, брудному посуді та руках;
  • вертикальний – при проходженні дитини через родові шляхи зараженої матері при пологах;
  • нерідко інфікування відбувається під час хірургічного втручання через медичний інструментарій і під час проведення різних маніпуляцій.

 Виділяють ряд найбільш характерних ознак:

  • підвищена температура;
  • нагноєння порізів, набряклість, гнійні висипання на шкірі і слизових, свербіж та почервоніння очей;
  • відсутність нюху і носового дихання;
  • першіння у горлі, болючість при ковтанні, сухий кашель;
  • нудота, блювота, загальна ослаблений стан;
  • сильні головні болі, напади епілепсії, сильна задишка;
  • хворобливі відчуття в суглобах.

Основні інфекційні захворювання, викликані стафілококом:

  • Стафілококова пневмонія
  • Стафілококова ангіна
  • Ранові інфекції
  • Бактеріємія
  • Ендокардити
  • Артрити
  • Остеомієліти
  • Перитоніти
  • Інфекції очей
  • Інфекції сечовивідної системи
  • Ячмінь
  • Гідраденіт
  • Гнійничкові запалення та інфекції (імпетиго, фурункульоз, фолікуліт, сикоз, карбункул)
  • Піодермія

Золотистий стафілокок – це основний збудник інфекцій опорно-рухового апарату (артритів, остеомієліту та ін.). Він здатний викликати розвиток септичних артритів у підлітків. При цьому золотистий стафілокок, ознаки якого спостерігаються в гнійному ураженні шкіри та м’яких тканин, в кісткову тканину й в суглоби потрапляє з током крові.

Найбільш частою причиною харчових отруєнь є золотистий стафілокок. Ознаки захворювання, викликаного збудником: вже через 2-6 годин після вживання в їжу інфікованих продуктів (найчастіше, це кондитерські вироби з кремом, консерви, овочеві та м’ясні салати) з’являються сильні болі в животі, блювота та водяниста діарея. Швидко настає зневоднення й загальна інтоксикація організму. Хворий блідне, стає апатичним, його губи пересихають, очі “впадають”, настає повний занепад сил. Ознаки отруєння значно слабшають або повністю зникають через 24 години, навіть при відсутності лікування.

Основна діагностика золотистого стафілокока полягає в проведенні лабораторних аналізів і дослідження мазка хворого з визначенням чутливості до антибіотиків (антибіотикограма).

Лікування золотистого стафілокока –адекватна  антибактеріальна терапія. Антибіотики призначають за результатами антибіотикограми. При розвитку нагноєння показане хірургічне втручання (санація вогнищ).

При важкому перебігу захворювань, викликаних золотистим стафілококом, лікування повинно включати введення антистафілококового імуноглобуліну.

 Основними правилами профілактики стафілококової інфекції є:

  • Усунення джерела інфекції, лікування інфекційних захворювань;
  • Виявлення та лікування хворих та бактеріоносіїв;
  • Прибирання приміщень та обробка обладнання в медичних, дошкільних та шкільних навчальних закладах, що відповідає санітарно-гігієнічним вимогам;
  • Дотримання правил особистої гігієни;
  • Проведення планового обстеження на носійство золотистого стафілокока.
  • Відсторонювати від роботи працівників, які мають простудні захворювання, ангіни, фарингіти,  фурункульози. мають інфіковані рани та інші симптоми інфекційних захворювань.

 Спеціалістами мікробіологічної  лабораторії Косівсько-Верховинського міжрайонного відділу ДУ «ІФОЦКПХ МОЗУ» щоденно  проводиться обстеження з метою виявлення носіїв патогенного стафілококу як за зверненнями, так і під час проходження  профілактичних медичних оглядів.

Інформація Косівсько-Верховинського міжрайонного відділу ДУ «ІФОЦКПХ МОЗУ»

0 коментарів

Поки що немає коментарів

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *