Перейти до змісту Перейдіть на ліву бічну панель Перейдіть на праву бічну панель Перейти до нижнього колонтитула

Кутська селищна рада та її виконавчий комітет сумують разом із Євгеном НІМЦЕМ, працівником селищної ради, з приводу смерті найріднішої людини – батька, шанованого громадянина Кутів – Омеляна Лукича НІМЦЯ.

Кутська селищна рада та її виконавчий комітет сумують разом із Євгеном НІМЦЕМ, працівником селищної ради, з приводу смерті найріднішої людини – батька, шанованого громадянина Кутів – Омеляна Лукича НІМЦЯ.

Сьогодні, 09 листопада, на 88 році пішов з життя краєзнавець та дослідник селища Кути Омелян Лукич НІМЕЦЬ. Омелян Лукич народився 20 лютого 1935 року в гірському селі Матієва Новосончського повіту Краківського воєводства.

Омелян Лукич Німець був одним із лемків, насильно виселених з рідного краю в 1945 році. На новій батьківщині закінчив Чернівецький університет (1959 р.) і з того часу проживав на Гуцульщині, спочатку у Верховинському, а потім в Кутах Косівського району. Був директором ряду шкіл, інспектором та завідувачем районного відділу народної освіти, обирався головою Кутської селищної ради.

З кінця 80-х років був активним учасником громадсько-політичного життя краю, організатором чоловічої капели «Черемош» у Кутах. 3 його ініціативи в селищі в жовтні 1989 року було створено один із перших у районі осередків НРУ. Декілька років редагував регіональний часопис Демократичної партії України «Обрій». Автор книжок «Від терпимості до злагоди» (1994 р., з питань міжконфесійних стосунків), «Від Сяну до Попраду» (1995 р., про Лемківщину та долю переселених лемків), «Кути. Сторінки з історії містечка» (1998р.), «Тернистий шлях до світла» (2000 р. з історії освіти в Україні). «Теодор Стефанович – полковник Кропива» (2001 р. про начальника старшинської школи УПА), «І серпом і молотом, і голодом» (2004 р. про голодомор 1932-1933 рр.). Був головою районної організації товариства «Лемківщина».

Омелян Німець ініціював встановлення памʼятника Тарасові Шевченку в селі Тюдів.

Засновник Кутського історико- краєзнавчого музею, у якому зібрано 1899 експонатів з історії Кутів.

Висловлюємо щире співчуття всім рідним і близьким.

Нехай з Богом спочиває!

Вічна і світла пам’ять Омеляну Лукичу!

0 коментарів

Поки що немає коментарів

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *