Перейти до змісту Перейдіть на ліву бічну панель Перейдіть на праву бічну панель Перейти до нижнього колонтитула

МИСТЕЦЬКИЙ ГОЛОС КРІЗЬ ВІКИ. ІВАН БРОШКЕВИЧ. НЕПОВТОРНІСТЬ КУТСЬКОЇ КЕРАМІКИ

МИСТЕЦЬКИЙ ГОЛОС КРІЗЬ ВІКИ. ІВАН БРОШКЕВИЧ. НЕПОВТОРНІСТЬ КУТСЬКОЇ КЕРАМІКИ: В КУТСЬКІЙ ДИТЯЧІЙ ХУДОЖНІЙ ШКОЛІ ІМЕНІ ІВАНА БРОШКЕВИЧА ВІДБУВСЯ НАУКОВО-МИСТЕЦЬКИЙ ЗАХІД ПРИСВЯЧЕНИЙ 160-річчю ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ВІДОМОГО МАЙСТРА КУТСЬКОЇ КЕРАМІКИ ІВАНА БРОШКЕВИЧА

Іван БРОШКЕВИЧ – професійний майстер кераміки і новатор. Першим заснував керамічну майстерню у Кутах, а пізніше і артіль. Родинну справу батька продовжили сини Степан і Микола. Вони працювали у творчому тандемі і досконало доповнювали один одного. Виявляється, що майстри у Кутах виготовляли не тільки вироби вжиткового призначення, а й сакральні твори і навіть монументальні статуї. Брали участь у виставках, ярмарках та були нагороджені Дипломами за участь у Львівській виставці народного мистецтва у 1928 році.

Відродження мистецької спадщини родини БРОШКЕВИЧІВ започаткувано в Кутській дитячій художній школі, іменем якого названий мистецький навчальний заклад в селищі Кутах. В Кутській художній школі імені Івана БРОШКЕВИЧА зібралося чимало гостей, щоб відзначити 160-літній ювілей відомого майстра кутської кераміки – Івана БРОШКЕВИЧА.

Цього дня серед почесних гостей були Кутський селищний голова Дмитро ПАВЛЮК, Заслужений діяч мистецтв України, член Національної спілки художників України, професор кафедри монументально-декоративної скульптури Львівської національної академії мистецтв, учасник багатьох виставок в Україні та за кордоном Іван МИКИТЮК; Заслужений діяч мистецтв України, Голова Чернівецького обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України, член президії Львівського регіонального відділення Спілки дизайнерів України, художник-модельєр сценічних костюмів, журналіст, теоретик-етнолог Микола ШКРІБЛЯК; кандидат мистецтвознавства, Заслужений діяч мистецтв України, член Cпілки дизайнерів України, директор Вижницького фахового коледжу мистецтв та дизайну імені Василя ШКРІБЛЯКА Роман ГАВРИЛЮК; кандидатка мистецтвознавства, завідувачка відділенням образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва Вижницького фахового коледжу мистецтв та дизайну імені Василя ШКРІБЛЯКА, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України, член Cпілки дизайнерів України Ольга ФЕДИНЧУК; завідувачка відділу кераміки Національного музею народного мистецтва Гуцульщини і Покуття імені Йосафата Кобринського Романна БАРАН; наукова співробітниця Національного музею народного мистецтва Гуцульщини і Покуття імені Йосафата Кобринського Наталія ОЛІЙНИК та науковий співробітник редакційно-видавничого відділу музею Ігор ОЛІЙНИК; голова ГО Всеукраїнського товариства «Гуцульщина» Дмитро СТЕФЛЮК; директорка ДНЗ «Кутський професійний ліцей» Наталія КРАВЧУК; начальник відділу культури, туризму, молоді та спорту Кутської селищної ради Володимир ПОДОЛЯК, голова Косівського товариства «Просвіта» Богдан ГЛІБЧУК; голова Кутського осередку Союзу Українок Галина СОРОХАН; кутська гончарка Роза КУЛЕШІР, а також захід відвідали представники місцевої влади, мешканці громади.

Очільник громади Дмитро ПАВЛЮК зауважив на важливості розвитку і популяризації кутської кераміки, подякував директорці та колективу художньої школи за сумлінну працю, виявлення та розвиток юних талантів.

В рамках заходу відбулося ознайомлення з творчим доробком Кутського дитячого художнього закладу. Викладачка Тетяна БЕРЕЗЮК провела з учнями старших класів цікаве практичне заняття із ритування керамічних виробів та його технологічних процесів. Викладачі художньої школи Тетяна БЕРЕЗЮК і Діана ВОРОТНЯК зі своїми вихованцями прививають любов до народного мистецтва, вивчають особливості покутської орнаментики та відроджують цю традицію.

Дослідницьку роботу творчого спадку родини Івана БРОШКЕВИЧА та майстрів-керамістів у Кутах веде директорка Кутської художньої школи Марія МИХАЙЛИШИН. Результатом цієї праці є книжка яку п. Марія, як автор, присвятила родинній династії БРОШКЕВИЧІВ та своєму сину Ігорю, який захищає Україну у лавах ЗСУ. В цій книжці розглядається мистецька спадщина родини БРОШКЕВИЧІВ і їх творчої майстерні: монументальна скульптура в архітектурі костелу Кут та орнаментовані керамічні вироби майстра.Творчість Івана БРОШКЕВИЧА і його синів буде цікавою насамперед для кутчан, а також гостей нашого краю.

Майстер кераміки селища Кути Василь ІГОШИН презентував свої чудові керамічні вироби в стилі кутської кераміки і поділився з присутніми особливостями технологічного процесу створення гончарних виробів. Продемонстрував цікавий майстер-клас із гончарства. Присутні були вражені майстерністю його виготовлення.

До наших часів збереглася історична пам’ятка – статуя Ісуса Христа на фасаді костелу “Серця Ісуса” в Кутах, виконана синами Івана Брошкевича, яку в рамках заходу мали можливість оглянути учасники науково-мистецької урочистої академії. Біля банера Небесної Сотні та світлодіодного табло полеглим Захисникам Кутської громади спільно з отцем Михайлом БУДЗАНОМ вшанували пам’ять полеглих Героїв російсько-української війни.

Родзинкою заходу була науково-мистецька урочиста академія присвячена 160-річному ювілею Івана БРОШКЕВИЧА, яку презентувала директорка Кутської дитячої художньої школи імені Івана БРОШКЕВИЧА Марія МИХАЙЛИШИН. Проведенню конференції передувало благословення присутніх від отця Михаїла.

Свій науковий висновок зробив Іван МИКИТЮК, відзначивши високий рівень виконання і професіоналізм у виготовленні та композиційному розміщенні скульптури. Підкреслив мистецьку цінність монументального твору синів Степана і Миколи майстерні Івана БРОШКЕВИЧА.

Про роль культурного середовища у створенні умов для творчості говорив Микола ШКРІБЛЯК, також він закцентував роль Кут, як важливого осередку, що повинен розвиватися, бо є нові чудові майстри, які відроджують це самобутнє мистецтво. Пан Микола високо оцінив роботи молодого і перспективного кутського майстра Василя ІГОШИНА.

Про важливість вшанування творчої постаті Івана БРОШКЕВИЧА і його самобутній стиль висловився Дмитро СТЕФЛЮК та вручив Подяки директорці і колективу Кутської художньої школи. Подяками Кутської селищної ради були відзначені учасники науково-мистецької урочистої академії. З презентацією на тему «Орнаментальні мотиви кутської кераміки у творчих роботах студентів Вижницького фахового коледжу мистецтв та дизайну імені Василя ШКРІБЛЯКА» виступила кандидатка мистецтвознавства Ольга ФЕДИНЧУК.

Під час заходу у теплій та дружній атмосфері вихованці Кутської школи мистецтв – вокальні ансамблі «Веселкові акорди» та «Вишиваночка» (керівник Лариса ЧУПРИНЧУК), танцювальний колектив «2Step» (керівник Христина БОНДАРЄВА), викладач Кутської школи мистецтв Тарас ОНИСИМ’ЮК, учениця Кутського ліцею Євгенія КОВАЛЮК дарували глядачам свої таланти, позитивні емоції та гарний настрій.

Приміщення для проведення урочистої академії та технічне забезпечення від ДНЗ «Кутське професійне училище». Важливо зазначити, що унікальні гончарні і керамічні вироби кутської кераміки зберігаються в Музеях України, Європи, Американському континенті та в приватних колекціях.

Велика подяка та шана Захисникам України, завдяки яким маємо можливість проводити такі важливі заходи, а діти – навчатись улюбленої справи.🇺🇦

 

0 коментарів

Поки що немає коментарів

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *