Перейти до змісту Перейдіть на ліву бічну панель Перейдіть на праву бічну панель Перейти до нижнього колонтитула

ГРУДЕНЬ 2020-ГО – СІЧЕНЬ-ЛЮТИЙ 2021-ГО: ТРИ СЕСІЇ, ШІСТЬ ПЛЕНАРНИХ ЗАСІДАНЬ

ГРУДЕНЬ 2020-ГО – СІЧЕНЬ-ЛЮТИЙ 2021-ГО: ТРИ СЕСІЇ, ШІСТЬ ПЛЕНАРНИХ ЗАСІДАНЬ

У четвер, 3 грудня 2020 року, стартувала діяльність Кутської селищної ради під головуванням селищного голови Дмитра Павлюка, а отже, її історія.

На середину лютого 2021 року відбулося три сесії селищної ради, а це шість пленарних засідань: чотири – у грудні та по одному – у січні й лютому. За цей час прийнято чимало важливих рішень.

03 грудня 2020 року

Згідно зі взятою до відома інформацією голови Кутської селищної територіальної виборчої комісії Косівського району Івано-Франківської області про результати виборів депутатів Кутської селищної ради 25 жовтня 2020 року були визнані повноваження двадцяти шести депутатів Кутської селищної ради на термін восьмого скликання та вручені відповідні посвідчення. За аналогією, сесія визнала повноваження селищного голови Дмитра Павлюка, який склав присягу посадової особи місцевого самоврядування. Секретарем Кутської селищної ради VIII-го скликання був обраний Сергій Колотило, заступниками селищного голови затверджені Анатолій Кіщук та Андрій Василькевич, керуючим справами виконкому селищної ради – Ярослав Бринський.

Черговим сесійним рішенням були утворені п’ять постійних комісій Кутської селищної ради: постійна комісія селищної ради з питань прав людини, законності, депутатської діяльності, етики, регламенту, охорони пам’яток історичного середовища та благоустрою (голова – Ярослав Михайлишин), постійна комісія селищної ради з питань бюджету, фінансів, планування соціально-економічного розвитку, підприємницької діяльності, інвестицій та міжнародного співробітництва (очільник – Петро Цикаляк), постійна комісії селищної ради з питань регулювання земельних відносин, природокористування, планування територій, екології, лісового, сільського господарства та охорони навколишнього середовища (голова – Віталій Фейчук), постійна комісія селищної ради з питань комунальної власності, житлово-комунального господарства, надзвичайних ситуацій, дорожнього будівництва, транспорту та інфраструктури (очільник – Микола Данилюк) та постійна комісія селищної ради з гуманітарних питань (голова – Василь Бернюга).

Старостами населених пунктів, що в адміністративному порядку увійшли до Кутської селищної ради, сесія затвердила Івана Сащука (с. Великий Рожин), Ганну Воротняк (с. Малий Рожин), Василя Рубаняка (с. Розтоки), Петра Будза (с. Слобідка), Анатолія Бондарєва (с.Старі Кути) та Дмитра Колотила (с. Тюдів).

Також депутати проголосували за процедуру реорганізації усіх шести сільських рад, що приєдналися до Кутської селищної ради, яка стала правонаступником всього їхнього майна, прав та обов’язків. Комісію з реорганізації очолив заступник селищного голови Андрій Василькевич.

18 грудня 2020 року

Напередодні Святого Миколая зі спільної власності територіальних громад сіл, селищ та міста Косівського району у власність Кутської селищної територіальної громади перейшли бюджетні установи – заклади загальної середньої освіти. Це Великорожинський, Кутський, Розтоківський, Старокутський, Тюдівський ліцеї; Великорожинська та Малорожинська гімназії; Пеньківська та Слобідска початкові школи; а також Розтоківський дошкільний заклад (ясла-садочок) «Арніка».

Аналогічне, прийняте депутатами рішення, стосувалося закладів  культури зі статусом юридичних осіб та без нього. Зі статусом – увійшли такі бюджетні установи: Кутська дитяча школа мистецтв, Кутська дитяча художня школа та Кутський історико-краєзнавчий музей; без статусу – Будинки культури с-ща Кутів і сіл Великого та Малого Рожинів, Розтоків, Слобідки, Старих Кутів (включаючи Пеньківку) та Тюдова.

Окремим рішенням у власність Кутської селищної територіальної громади були прийняті бібліотеки та філії бібліотек усіх згаданих вище населених пунктів.

Власністю Кутської селищної територіальної громади стали КНП «Кутська міська лікарня», амбулаторія загальної практики сімейної медицини (с. Тюдів), фельдшерсько-акушерський пункт (с. Малий Рожин).

Разом із цим у власність Кутської селищної територіальної громади перейшло рухоме майно (матеріальні цінності) зазначених закладів освіти, культури та охорони здоров’я, а заодно були затверджені статути зазначених установ, що мають статус юридичних осіб, у новій редакції, у зв’язку із внесенням змін до складу засновників.

Наступне рішення слуг громади стосувалося вступу Кутської селищної ради до Асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати Україна – Карпатська агенція регіонального розвитку». Мета – підвищити ефективність виконання завдань і функцій місцевого самоврядування, сприяти місцевому та регіональному розвитку, захисту прав та інтересів територіальних громад карпатського регіону, створити належний інституційний механізм підтримки розвитку в Карпатах. Як і належить, селищну раду в зазначеній Асоціації представлятиме селищний голова Дмитро Павлюк. Передбачили депутати й бюджеті кошти у сумі 15 тис. грн. як членський внесок на 2021 рік.

З метою вшанування пам`яті відомого майстра гончарської справи і кутської кераміки Івана Брошкевича Кутській дитячій художній школі присвоєне його ім`я.

Ураховуючи видатний внесок Миколи Кушнірука у розвиток спорту в селищі Кути, стадіону «Авангард» присвоєне ім’я цього легендарного кутчанина.

Тюдівський дошкільний навчальний заклад (ясла-садок) «Полуничка» змінив назву на «Джерельце».

24 грудня 2020 року

У цей день був утворений виконавчий комітет Кутської селищної ради, до складу якого увійшли 11 осіб на чолі з селищним головою Дмитром Павлюком.

Одним із рішень створено фінансовий відділ селищної ради, що набув статусу окремої юридичної особи публічного права та став головним розпорядником коштів.

Розглянувши та обговоривши статут місцевої асоціації органів місцевого самоврядування «Агенція розвитку об’єднаних територіальних громад Прикарпаття», депутати уповноважили Кутського селищного голову Дмитра Павлюка на вчинення всіх необхідних дій для вступу до зазначеної асоціації та представлення інтересів селищної ради на її засіданнях.

Під час цього пленарного засідання депутати прийняли важливі звернення: до ВРУ, НКРЕКП та компанії Київстар. Про них на нашому офіційному сайті в окремих матеріалах.

12 січня 20121 року

У зв’язку з обранням депутата Дмитра Колотила старостою с. Тюдів та вибуттям зі складу депутатів Кутської селищної ради, його місце від 12 січня цього року посів Юрій Калиняк, житель села Розтоки, наступний у партійному списку.

У цей день депутати проголосували за створення ряду окремих юридичних осіб: відділу освіти Кутської селищної ради (3 штатні одиниці) та його структурного підрозділу – централізованої бухгалтерії (5 штатних одиниць), а також відділу культури, туризму, молоді та спорту (3 штатні одиниці). Затверджені відповідні положення.

Чергове рішення стосувалося впорядкування умов оплати праці працівників  Кутської селищної ради, відповідно до чинного законодавства.

Про ще одне важливе звернення депутатів Кутської селищної ради – до Прем’єр-міністра України та до голови Івано-Франківської обласної ради теж читайте в окремому матеріалі.

08 лютого 2021 року

Сесія затвердила штат селищної ради у кількості 55 одиниць. Місячний фонд заробітної плати за посадовими окладами склав майже 345 тис. гривень. Окрім керівництва, це наступні відділи, сектори та служби: відділ організаційної роботи, документообігу та контролю, інформаційних технологій та комунікацій з громадськістю виконкому селищної ради; сектор управління персоналом та юридичного забезпечення; відділ  бухгалтерського обліку та звітності; відділ економічного розвитку, підприємництва, регуляторної діяльності та міжнародного співробітництва; відділ земельних відносин та захисту довкілля; відділ соціального захисту населення; служба у справах дітей; відділ з питань оборонної роботи, цивільного захисту та взаємодії з правоохоронними органами; відділ житлово-комунального  господарства, комунальної власності, благоустрою, містобудування, архітектури, інфраструктури, енергетики; відділ «Центр надання адміністративних послуг» та обслуговуючий персонал.

З метою більш ефективного здійснення своїх повноважень, узгодження дій органів місцевого самоврядування щодо захисту прав та законних інтересів територіальних громад, сприяння місцевому та регіональному розвитку, депутати селищної ради VIII скликання проголосували за вступ до когорти Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України». Інтереси Кутської селищної ради представлятиме селищний голова Дмитро Павлюк.

Затверджена цільова програма підтримки індивідуального житлового будівництва на селі «Власний дім», фінансування заходів якої  здійснюватиметься за рахунок коштів місцевого бюджету та інших, не заборонених чинним законодавством джерел, виходячи з можливостей дохідної частини місцевого бюджету.Розробник програми – Кутська селищна рада. Термін реалізації програми – 2021-2025 роки. Очікується, що будуть створені умови для підвищення доступності кредитів на будівництво житла сільським населенням; зросте кількість громадян, які скористалися пільговими кредитами на будівництво житла, водночас будуть створені механізми та налагоджена система часткового вирішення житлових і побутових проблем та створено систему соціальної адаптації найбільш соціально вразливих категорій громадян.

Також депутати затвердили на найближчі п’ять років дію програми розвитку закладу дошкільної освіти «Покутянка», що дозволить привести приміщення та територію ясел-садка у відповідність до сучасних санітарно-гігієнічних, інженерно-технічних та пожежних вимог, покращити умови навчання та життєдіяльності; оновити матеріально-технічну базу; зекономити енергоресурси та вивести на новий рівень якість освітнього процесу.

Приділили депутати увагу й розвитку пластового руху на теренах територіальної громади. Затверджена відповідна цільова програма на 2021-2025 роки. Її замовник – Кутська селищна рада, розробник – ВП ГО «Пласт-НСОУ». Обсяги фінансування, згідно з прогнозом, складуть упродовж п’яти років орієнтовно 350 тис. гривень. Розроблена програма дасть змогу формувати серед дітей та молоді європейську ідентичність; створювати умови для розвитку патріотизму, духовності, формування національної свідомості; сприяти громадянській освіті дітей та молоді; збільшенню кількості волонтерів у Пласті – Національній скаутській організації України.

ЗАМІСТЬ ЕПІЛОГУ

Секретар Кутської селищної ради Сергій Колотило діяльність депутатського корпусу та його співпрацю з виконавчими органами за майже тримісячний термін роботи вважає ефективною, незважаючи на те, що організаційний період триває. При цьому наголошує, що всі депутати, обрані за партійними списками, мають представляти і захищати інтереси не окремого населеного пункту чи виборчого округу, а всієї територіальної громади і кожного її жителя зокрема. Рішення, на думку секретаря, переважно приймаються одноголосно, чому сприяє те, що  проекти рішень  проходять через профільні комісії і публікуються на офіційному сайті селищної ради не пізніше 10 днів до розгляду на сесії. Винятком можуть бути лише ті питання, які  в організаційний період становлення громади   вимагають термінового вирішення, але з обов’язковим попереднім розглядом на профільних комісіях. Як і належить, рішення сесій, виконкомів, оголошення та інша офіційна інформація про діяльність селищної ради висвітлюється  на офіційному сайті https://kuty.rada.org.ua/. Вже завершується розробка нового сайту. Сесії ради є відкритими, проводяться гласно. Відбувається розробка планів роботи ради та постійних комісій. Забезпечення повного дотримання Закону України «Про доступ до публічної інформації» є першочерговим. Завдяки реформі децентралізації  Кутська територіальна громада в особі Кутської селищної ради отримала  повноваження міста обласного значення, а тому планується і відповідний рівень роботи.

 Кутська селища рада – представницький орган Кутської територіальної громади з адміністративним центром селищем Кути, до якого приєднали села Великий Рожин, Малий Рожин, Розтоки, Слобідка, Старі  Кути і Тюдів –  без змін назв, меж, гірського статусу.

Кілька дат, мінімум три, можна вважати утворенням Кутської територіальної громади:

16 квітня 2020 року – прийняття Закону України № 562-IX про утворення територіальних громад адміністративним методом, згідно з перспективним планом Івано-Франківської області, а не у процесі добровільного об’єднання (саме тому Кутську територіальну громаду, Кутську ТГ, не можна називати як  ОТГ);

 25 жовтня минулого року – день виборів Кутського селищного голови та депутатів Кутської селищної ради;

03 грудня 2020 року, коли стартувала перша сесія Кутської селищної ради. Заключна дата, мабуть, найбільш оптимальна як День створення Кутської територіальної громади, адже саме з цього часу  розпочалася серйозна, копітка робота. Однак, в офіційних документах на даний час немає офіційного визначення Кутської територіальної громади. Зареєстрованою в Єдиному державному реєстрі підприємств, організацій, установ є назва «Кутська селищна рада Косівського району Івано-Франківської області».

 Цінною, тісною та  перспективною  є співпраця селищної ради з Івано-Франківською обласною радою та Івано-Франківською обласною адміністрацією.

Дуже важливою є розробка графіку особистого прийому громадян керівним складом ради. Так, селищний голова планує проводити виїзні прийоми щонайменше раз на місяць у кожному з населених пунктів територіальної громади, а в центрі (Кутах) – щопонеділка. Секретар ради, заступники селищного голови, та керуючий справами виконкому також відвідуватимуть населені пункти територіальної громади та здійснювати прийом громадян, мінімум раз на рік. Крім того, у кожному селі постійно працюють старости та спеціалісти. Все це разом має забезпечити ефективне і справедливе представництво інтересів виборців у Кутській селищній раді та вищих органах влади.

Незручності, пов’язані з організаційним періодом роботи, є тимчасовими. Щонайменше 30 років не відбувалося подібних змін в органах влади України, а тому селищна рада розраховує на  неупереджене ставлення та розуміння. Лише спільними і конструктивними зусиллями можливо забезпечити добробут і розвиток.

 

Прес-служба Кутської селищної ради

0 коментарів

Поки що немає коментарів

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *