Перейти до змісту Перейдіть на ліву бічну панель Перейдіть на праву бічну панель Перейти до нижнього колонтитула

Сьогодні виповнюється 159 років від Дня народження видатного майстра Кутської кераміки Івана Брошкевича (20.10.1864 – 28.04.1944)

Сьогодні виповнюється 159 років від Дня народження видатного майстра Кутської кераміки Івана Брошкевича (20.10.1864 – 28.04.1944)

Становлення гуцульської кераміки відбувалося у XV столітті і продовжує свій розвиток донині. Чималий внесок у розвиток гончарства в Кутах принесли вірмени, які прийшли в Кути у 1717 з Молдовського князівства: вони замовляли посуд в кутських гончарів, внаслідок чого кутські майстри почали використовувати вірменську орнаментику. Якщо місцеві орнаменти геометричні, то вірменські більш химерні зі стилізацією немісцевих рослин.

Проживав гончар, професійний майстер Іван Брошкевич, учень Коломийської гончарної школи, який мав двох синів, що також займалися гончарством. Іван Брошкевич і його сини отримали дозвіл на гончарний промисел з 7.06 1927 по 27.05.1936 роки. У своїх творах майстри інколи використовували античні форми.

У декорі керамічних виробів були застосовані народні орнаментальні мотиви гуцульських килимів, вишивки, дереворізблення, а також східних, зокрема вірменських елементів орнаменту.

Як відомо, будинок, в якому пізніше проживала сім’я Угринюків, був колись хатою сім’ї Брошкевичів. У ній мешкав гончар Іван Брошкевич зі своїми синами.

Степан Брошкевич був першим чоловіком Ядвіги Матусевич (Угринюк), помер у час 2-ї Світової війни. Другий син, Микола, перед війною виїхав до Польщі. Відповідно до інформації довідника Косівського району «Гуцульщина», сини Брошкевича, Степан і Микола, отримали керамічну майстерню по батькові. Вони в роботі досконало доповнювали один одного: один був творцем – малював форми виробів і декорував на сформованих братом творах, а другий – осягнув технічне моделювання і випалювання. У такому творчому тандемі вони проявили багато фантазії.

Декоруючи свої твори, однаково використовували як орнаментальні мотиви з килимів і вишивки, так і форми античні, використовували східні орнаменти. До наших часів збереглася історична пам’ятка – статуя Ісуса Христа на фасаді костелу “Серця Ісуса” у Кутах, виконана синами Івана Брошкевича. Унікальні гончарні і керамічні вироби кутської кераміки зберігаються в Музеях України, Європи, Американському континенті та в приватних колекціях.

Відомо, що за участь у Львівській виставці народного мистецтва у 1928 р. І. Брошкевича за його керамічні вироби було нагороджено дипломом, а на Кутській виставці гуцульського мистецтва у 1933 – срібною медаллю. Відродження мистецької спадщини родини Брошкевичів започаткувано в Кутській художній школі імені Івана Брошкевича, іменем якого названий мистецький навчальний заклад в селищі Кути.

Дослідницьку роботу творчості народних майстрів, зокрема Івана Брошкевича і кутської кераміки веде директор Кутської художньої школи Марія Михайлишин. Під її керівництвом викладачі художньої школи Тетяна Березюк і Діана Воротняк зі своїми вихованцями вивчають особливості покутської орнаментики та відроджують традиції славних майстрів кутської кераміки нашого селища.

Творчий колектив і юні обдарування Кутської художньої школи ім. І. Брошкевича продовжують творити мистецьку палітру сучасного культурного простору Покуття і в цілому України.

Світлини з інтернет – ресурсу

0 коментарів

Поки що немає коментарів

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *