Перейти до змісту Перейдіть на ліву бічну панель Перейдіть на праву бічну панель Перейти до нижнього колонтитула

День: 26.10.2022

Профілактика отруєнь свинцем

Профілактика отруєнь свинцем З 23 до 29 жовтня в Україні відзначають Міжнародний тиждень   профілактики отруєнь свинцем, який має на меті ще раз нагадати людям про небезпечність цього хімічного елементу та привернути увагу влади у кожній країні до зменшення об’єму виробництва свинцю, його поширення і використання. Свинець – токсичний метал, широке застосування якого призвело до значного забруднення […]

Читати далі

Лептоспіроз та його профілактика   

Лептоспіроз та його профілактика   

На території   Косівського  району протягом 2019-2022 рр. зареєстровано 6 випадків  захворювання   людей на лептоспіроз.  Основним ймовірним джерелом інфекції у всіх випадках були мишовидні гризуни.

Для того, щоб вберегтися від цього  небезпечного захворювання необхідно знати, що джерелом інфекції для людей є хворі і перехворілі сільськогосподарські, домашні, дикі тварини, гризуни, які виділяють лептоспір із сечею і заражають навколишнє середовище. Основними носіями збудника лептоспірозу у природніх вогнищах є щурі, польові миші, землерийки, їжаки. В побутових осередках резервуаром інфекції є щурі, велика рогата худоба, свині, собаки.

Лептоспіроз – гостре інфекційне захворювання людей і тварин, спричиняється збудником лептоспірою, характеризується ураженням печінки, нирок, м’язів і супроводжується хвилеподібною гарячкою. Лептоспіри зберігають життєздатність у вологому грунті протягом 270 днів, в природних водоймах – 7-30 днів, у харчових продуктах – декілька днів. Пряме сонячне і ультрафіолетове випромінювання діє на них згубно, так само як кислоти і луги та дезінфікуючі засоби.

Захворювання від людини до людини не передається.

Зараження на лептоспіроз відбувається під час купання, пиття води з відкритих водоймищ, риболовлі, сільськогосподарських польових робіт, при вживанні продуктів харчування, забруднених сечею гризунів. В організм людини збудник проникає через пошкоджену шкіру і слизові оболонки порожнини рота, очей, носа, шлунково-кишкового  тракту. Характерна літньо-осіння сезонність захворювання.

Захворювання у більшості випадків починається гостро, підвищується температура тіла до 39-40 С, хворі скаржаться на сильний головний біль, слабість, біль в м’язах, особливо литкових (діагностична ознака).

Розрізняють жовтяничну та безжовтяничну форми. При жовтяничній формі з перших днів хвороби  з’являється жовтяниця шкіри з максимальним розвитком до 4-6-го дня хвороби.

Успіх лікування залежить від раннього звернення хворих за медичною допомогою та ранньої діагностики. Госпіталізація хворих є обов’язкова, тому що можливі тяжкі ускладнення. Хвороба може ускладнюватися порушеннями з боку нирок і печінки, кровотечею, міокардитом, набряком мозку, пневмонією, недостатністю кровообігу.

Тяжкий перебіг хвороби часто закінчується смертю у 14% хворих.

Щоб не захворіти на лептоспіроз необхідно:

— дотримуватись правил особистої гігієни, мити руки перед вживанням їжі;

— не купатись у забруднених водоймах;

— не пити води з невідомих джерел;

— не допускати забруднення гризунами харчових продуктів та питної води;

— застосовувати засоби індивідуального захисту (рукавиці, гумові чоботи) під час робіт на полях, у садах, підвальних приміщеннях;

— проводити систематичні дератизаційні заходи.

Найбільш ефективним заходом профілактики лептоспірозу є проведення дератизаційних робіт в місцях заселення мишовидних гризунів.

Пам’ятайте: хворобу легше попередити , ніж лікувати!  Будьте здорові!

Прикарпаттяобленерго ввело графіки аварійних вимкнень

Прикарпаттяобленерго ввело графіки аварійних вимкнень
Графіки аварійних вимкнень розбиті на 1️⃣0️⃣ черг. Кожна черга буде вимикатися на 2 години, ☝️але може бути необхідність і на довше. На жаль, припинення електропостачання можливе декілька разів протягом доби.
Графік аварійних вимкнень – це не графік із датою та часом. Це перелік ліній електропередач із зазначеною по кожній лінії потужністю. Вимикають лінії електропередач тоді, коли в енергосистемі необхідно знизити певний обсяг навантаження, а не відключити певну кількість будинків, районів чи конкретний населений пункт.
Неможливо передбачити до хвилини точний час, коли саме необхідно вимкнути лінії електропередач.
Прикарпаттяобленерго отримують команду застосувати вимкнення від диспетчера “Укренерго” і мають виконати її оперативно – протягом 15 хвилин.
Тому рекомендуємо віднайти чергу, до якої віднесено ваш населений пункт. Ознайомитися з чергами можна на головній сторінці сайту Прикарпаттяобленерго в рубриці «Графіки аварійних вимкнень» (https://oe.if.ua/uk/sections/5e9f1c5fdb9c42704449b999… )
Також про вимкнення і час відновлення електропостачання можна дізнатися у чат-боті «Прикарпаттяобленерго» у Viber https://cutt.ly/5EREEkY, під кнопкою «Відсутнє світло».
Разом переможемо! Все буде Україна